Smaženec

5. únor 2021

Tentokrát budeme opět vařit zajímavě. Hlavně pokud vám doma zbývá tvrdý chléb a nechcete ho vyhodit. Naše babičky z něj připravovaly smaženec.

Smaženec 

Nastrouhej chlebové střídy asi půl druhého hrnku, oloupej 8 nebo 10 pěkných jablek a nakrájej je na tenké lístky; vymaž formu hojně máslem, dej na dno vrstvu chlebíčka, na tento vrstvu jablek, posyp je cukrem, smíšeným s tlučenou skořicí, a pokrop to trochu rozpuštěným máslem, na to dej opět vrstvu chleba, pak zase vrstvu jablek, posyp je cukrem, a tak pokračuj, až máš všecko spotřebováno; navrch musí přijít chleba; načež to poklaď kouskami čerstvého másla a nech to v troubě upéct. Když je to dost, posyp to ještě cukrem a nes to na stůl. K tomuto jídlu může se i nejtvrdšího chleba použít, když se totiž usuší a na drobno utluče.

Spustit audio

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.