Slepice s vopichem
Libeček nebo vopich, jak se říkalo kdysi, je další z jarních bylinek, které voněly kuchyněmi našich babiček. Vopich nám pomůže při vaření slepice.
Slepice s vopichem
1 slepice
10 dkg špeku
6 dkg sádla
1 cibule
nasekaný vopich /libeček/
vývar
kmín
pepř
Slepici dočistíme, opláchneme, nakrájíme na porce a maso protáhneme necelou polovinou špeku, osolíme, okmínujeme a opepříme. Na sádle osmažíme drobně pokrájený zbytek špeku, na něm pak drobně krájenou cibuli a nakonec maso, které po chvilce podlijeme vývarem, a pomalu dusíme do měkka. Během dušení maso přeléváme šťávou, podle potřeby doléváme vodu nebo vývar. Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vysmahnout na tuk, pak ji zaprášíme moukou, kterou necháme v tuku opražit. Podlijeme vývarem, dobře rozšleháme, přidáme nasekaný vopich a necháme povařit asi hodinu, až se začne oddělovat tuk. Vložíme maso, prohřejeme ho a podáváme s bramborovým knedlíkem nebo s brambory.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.