Slepice s vopichem

28. duben 2020

Libeček nebo vopich, jak se říkalo kdysi, je další z jarních bylinek, které voněly kuchyněmi našich babiček. Vopich nám pomůže při vaření slepice.

Slepice s vopichem

1 slepice
10 dkg špeku
6 dkg sádla
1 cibule
nasekaný vopich /libeček/
vývar
kmín
pepř

Slepici dočistíme, opláchneme, nakrájíme na porce a maso protáhneme necelou polovinou špeku, osolíme, okmínujeme a opepříme. Na sádle osmažíme drobně pokrájený zbytek špeku, na něm pak drobně krájenou cibuli a nakonec maso, které po chvilce podlijeme vývarem, a pomalu dusíme do měkka. Během dušení maso přeléváme šťávou, podle potřeby doléváme vodu nebo vývar. Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vysmahnout na tuk, pak ji zaprášíme moukou, kterou necháme v tuku opražit. Podlijeme vývarem, dobře rozšleháme, přidáme nasekaný vopich a necháme povařit asi hodinu, až se začne oddělovat tuk. Vložíme maso, prohřejeme ho a podáváme s bramborovým knedlíkem nebo s brambory.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.