Skořicové placky na Smrtnou neděli

Pokud se o víkendu chystáte na nějakou staročeskou akci, tak je dost možné, že půjde o vynášení Mařeny. Tedy jednu z magických praktik, která má zajistit odchod zimy. Konala se na Smrtnou neděli, kdy se pekly třeba skořicové placky. Recept na ně přidají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ½ kila mouky
  • 2 vejce
  • 6 lžic vepřového, nebo husího sádla
  • sůl
  • skořice
  • mléko
  • cukr

Dej na vál půl kila mouky, udělej vprostřed důlek, dej do něj 2 vejce, přidej 6 lžic vepřového, nebo husího sádla, osol, okořeň skořicí, zadělej několika lžícemi mléka, dobře to nožem promíchej a pak vypracuj rukama na úplně hladké těsto. Udělej z toho pak na malík tlusté placky, obráceným nožem na ně udělej křížem rýhy, urovnej je na plech a nech je v troubě zvolna upéct. Upečené posyp skořicí s cukrem, nebo pomaž marmeládou.