Silná hnědá polévka
To nejlepší maso ze dvorku nebo od řezníka, zeleninu a koření. To budeme potřebovat, abychom si uvařili silnou polévku, která v časech našich babiček byla voňavá, posilující i léčivá.
Silná hnědá polévka
Recept v původní podobě zápisku prababičky Vladimíry Jakouběové:
„Dej na rendlík kus másla, dvě na koláčky rozkrájené cibule, jeden celer, dva kořeny petružele, dvě mrkve, jednu kapustu, všecko rozkrájené, potom rozkrájej na kousky kus hovězího, kus libového vepřového a menší kousek uzeného masa, vlož ho s rozličnými zbytky od drůbeže na tu zeleninu a nech to až do hněda dusit; musíš však bedlivě dohlížet a častěji tím zamíchat, aby se to nepřipálilo; pak to dej do hrnce, nalej na to 8 hrnků vody a nech to ještě asi hodinu vařit; potom polívku proceď, vlej ji do mísy na smažené, na nudličky rozkrájené žemličky, a nes ji na stůl. Můžeš také do polívky zavařit nudle na vlas nakrájené nebo zaklechtat vajíčkem. V tom případě nepřidávej žemličky."
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.