Silná hnědá polévka

20. únor 2020

To nejlepší maso ze dvorku nebo od řezníka, zeleninu a koření. To budeme potřebovat, abychom si uvařili silnou polévku, která v časech našich babiček byla voňavá, posilující i léčivá.

Silná hnědá polévka

Recept v původní podobě zápisku prababičky Vladimíry Jakouběové:

„Dej na rendlík kus másla, dvě na koláčky rozkrájené cibule, jeden celer, dva kořeny petružele, dvě mrkve, jednu kapustu, všecko rozkrájené, potom rozkrájej na kousky kus hovězího, kus libového vepřového a menší kousek uzeného masa, vlož ho s rozličnými zbytky od drůbeže na tu zeleninu a nech to až do hněda dusit; musíš však bedlivě dohlížet a častěji tím zamíchat, aby se to nepřipálilo; pak to dej do hrnce, nalej na to 8 hrnků vody a nech to ještě asi hodinu vařit; potom polívku proceď, vlej ji do mísy na smažené, na nudličky rozkrájené žemličky, a nes ji na stůl. Můžeš také do polívky zavařit nudle na vlas nakrájené nebo zaklechtat vajíčkem. V tom případě nepřidávej žemličky."

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.