Silná hnědá polévka

20. únor 2020

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: Jaroslav Hoření

To nejlepší maso ze dvorku nebo od řezníka, zeleninu a koření. To budeme potřebovat, abychom si uvařili silnou polévku, která v časech našich babiček byla voňavá, posilující i léčivá.

Silná hnědá polévka

Recept v původní podobě zápisku prababičky Vladimíry Jakouběové:

„Dej na rendlík kus másla, dvě na koláčky rozkrájené cibule, jeden celer, dva kořeny petružele, dvě mrkve, jednu kapustu, všecko rozkrájené, potom rozkrájej na kousky kus hovězího, kus libového vepřového a menší kousek uzeného masa, vlož ho s rozličnými zbytky od drůbeže na tu zeleninu a nech to až do hněda dusit; musíš však bedlivě dohlížet a častěji tím zamíchat, aby se to nepřipálilo; pak to dej do hrnce, nalej na to 8 hrnků vody a nech to ještě asi hodinu vařit; potom polívku proceď, vlej ji do mísy na smažené, na nudličky rozkrájené žemličky, a nes ji na stůl. Můžeš také do polívky zavařit nudle na vlas nakrájené nebo zaklechtat vajíčkem. V tom případě nepřidávej žemličky."

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.