SERIÁL: Od atletického oválu, přes skokanský můstek až na fotbalový stadion

Náš redaktor Pavel Petr vás vezme na zajímavá a netradiční sportoviště v Libereckém kraji; nechte se pozvat na stadion, který viděl světový rekord, do města, kterým projížděli závodníci na motorkách nebo do běžeckých stop uprostřed lesů Jizerských hor.

Stadion Ludvíka Daňka

02896911.jpeg

V Libereckém kraji není asi moc stadionů, kde by padl světový rekord. Ten atletický v Turnově se tím pochlubit stoprocentně může. V prvním dílu seriálu se vydáme jen pár set metrů od turnovského náměstí. Moderní stánek má slavnou historii. Nese jméno diskaře Ludvíka Daňka, právě na jeho počest se pravidelně koná jeho memoriál. A co víc; právě na turnovském stadionu Ludvík Daněk 2. srpna 1964 překonal světový rekord výkonem 64 metrů a 55 centimetrů.

Motocyklový okruh Semily

Z druhého dílu seriálu možná ucítíte vůni benzínu. Vydáme totiž do míst, kde se v Semilech v 60. letech jezdily motocyklové závody. Tehdy to nebylo nic mimořádného. Ve městech pořadatelé jen vytyčili okruhy, na kterých se motocyklové závody jezdily. Jen zatáčky vyšperkovali balíky se slámou a mohlo se jet. Dnes to, hlavně kvůli bezpečnosti, možné není a tak zůstaly jen vzpomínky. Třeba na 60. léta a okruh v Semilech, kde jezdil dnes 87letý Vladimír Reichl.

Mamutí můstek Harrachov

V roce 1979 to byla v Harrachově velká sláva. Dokončen byl legendární mamut. Tedy mamutí můstek určený pro lety na lyžích. Jeho rekord činí 214,5 metru. Na další generaci skokanů, kteří by našli odvahu pustit se z něj dolů, ale zatím marně čeká. A taky potřebuje finance na nákladnou rekonstrukci.

Bedřichovský stadion

Čtěte také

Poprvé se v Bedřichově milovníci bílé stopy vydali na Jizerskou padesátku v roce 1968. Příští rok to bude už 54. ročník. Mění se její podoba a také samotný stadion včetně okolí, odkud lyžaři vyrážejí na jednotlivé tratě. Nemohou si totiž nevšimnout jednoho památného místa - jen pár desítek metrů od startu. Tím místem je památník věnovaný horolezcům. Zanechali na Jizerské padesátce výraznou stopu. Jen o kousek dál je výsledková tabule. Na ní si můžete přečíst jména všech vítězů legendárního závodu. Stadion je pak místem, odkud startuje nejen Jizerská padesátka a také magistrála. Při závodu se na stadionu pohybují tisíce milovníků běžeckého lyžování. Jisté je, že jejich počet do budoucna už neporoste. Kapacita je naplněná. V pořadí již 54. ročník Jizerské padesátky pořadatelé naplánovali od 12. do 14. února 2021.

Fotbalový stadion Velké Hamry

Na závěr se vydáme na fotbalový stadion. Fotbalisté z divizních Velkých Hamrů na Jablonecku totiž mají takový, který by jim mohli závidět i kluby z vyšších soutěží. Obavy by mohli mít jen z jediné věci - říčky Kamenice v těsné blízkosti hřiště. Na fotbalový stadion si prý ale netroufá. Zatopený ho vlastně měli jen jednou. A už je to hodně dávno, jak popisuje pamětník a muž snad všech profesí ve fotbalovém klubu z Velkých Hamrů Jaroslav Balatka. Příští rok oslaví osmdesátku a tamní fotbalisté 110. výročí od založení klubu. Bývalý fotbalista a v minulosti technický ředitel prvoligového Jablonce Vladislav Kavan vyzdvihuje ještě jednu důležitou věc – totiž skvělý trávník na hřišti ve Velkých Hamrech, kde rád pomáhá. Jeho syn Denis v klubu hrává, dnes je kondičním trenérem, spolupracuje třeba s Dušanem Uhrinem mladším a na klub, který ho vychoval, nedá dopustit.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související