Rychlorecept na škvarkovou pomazánku od mistra řezníka

K zimě odedávna patří i zabijačky. Jedním z produktů bývají i škvarky, které jsou prý chloubou každé zabijačky. Můžete si je jen tak dát na chleba, ale chuťové pohárky potěšíte víc, když si připravíte škvarkovou pomazánku.

Jak si doma připravit škvarkovou pomazánku, aby byla opravdu chutná? To vám poradí řezník Petr Klučka. „Škvarky se pomelou, osolí a opepří, najemno nakrájíte cibulku, přidá se hořčice, vařené vejce,“ popisuje řezník a pokračuje: „Vše se zamíchá, dochutí a podáváme to na čerstvém chlebu.“

Ingredience:

  • čerstvé škvarky
  • cibule dle chuti
  • vařené vejce
  • plnotučná hořčice
  • sůl a pepř

Postup:

Škvarky pomeleme na kuchyňském mlýnku. Bokem si najemno nakrájíme cibuli – můžeme použít i červenou či bílou, nic ale nezkazíme klasickou kuchyňskou žlutou cibulí. Množství zvolte dle chuti a podle toho, jestli je ve vaší rodině cibule oblíbenou součástí jídel.

Pomleté škvarky smícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou, podle chuti přidáme plnotučnou hořčici, vařené vejce nakrájené na malé kostičky, osolíme a opepříme. Hotovou pomazánku dáme ztuhnout do lednice, kde by nám měla vydržet i několik týdnů. Tipujeme ale, že vzhledem k „návykovosti“ bude ležet v chladničce sotva týden.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Liberec!

autor: Jaroslava Mannová

Související