Škvarkové placky

Co je dobré, to nemůže být zdravé, tvrdí často lidé, kteří si dopřávají hodně sladké nebo tučné dobroty.

Já už jsem se přesvědčila, že to rozhodně není pravda, ale když jsem chystala tu dnešní dobrotu, na tohle pořekadlo jsem si zase vzpomněla. Když se totiž dostanu k čerstvým voňavým křupavým škvarkům, je se mnou konec.

Docela si mě získalo i pečivo se škvarky, všelijaké ty bochánky nebo placky a taky jsem zjistila, že vůbec není těžké upéct si je doma.

300 g škvarků

500 g hladké mouky

1 kostka droždí

1 lžíce cukru

1 lžička soli

2 žloutky

Sůl, kmín

Koupím třicet deka škvarků, a pustím se do práce. Vezmu půl kila hladké mouky, rozdrobím kostku droždí, přidám lžíci cukru a lžičku soli a promíchám se dvěma žloutky. Těsto by mělo být tužší, ale když je nechám vy míse na teplém místě přikryté utěrkou, hezky nakyne a zvláční.

Když jsou škvarky na větší kusy, je dobré je posekat nebo pokrájet na menší kousky. Škvarky se asi po půlhodině přidají do těsta a to se znovu nechá vykynout.

Nakonec z těsta vyválím vyšší placku a vykrájím kolečka nějakou šikovnou menší skleničkou.

Než dávám placky péct do vyhřáté trouby, potírám je vajíčkem a sypu solí a kmínem, ale polovinu jich nechám bez kmínu, protože ten dětem moc nechutná. Jinak je ale asi za půl hodinky hotovo. Podávám s bylinkovým žervé nebo čerstvým sýrem s pažitkou a je to veliká dobrota.​

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.