Ukrajinci žijící v Libereckém kraji: Naše děti jsou uvězněné na území válečného konfliktu

25. únor 2022 15:55

V Libereckém kraji žije podle statistik téměř sedm tisíc Ukrajinců. Pracují v nejrůznějších oblastech, od stavebnictví přes výrobu, nebo kulturu. Velká část je zaměstnaná také v nemocnicích, nebo sociálních službách.

Rodinné příslušníky má v zemi většina z necelých sedmi tisíc Ukrajinců, kteří v regionu žijí a pracují. Největší starost mají o děti, které zůstaly například ve zcela uzavřených částech Charkovské oblasti, nebo v Kyjevě.

Chtěla bych, pokud by to bylo možné, apelovat na veškerá humanitární zařízení s prosbou o umožnění humanitárního koridoru, převážně pro děti našich krajanů…
Viktorie Kostinová, Ukrajinka žijící v Libereckém kraji

Českému rozhlasu poskytla rozhovor o situaci mezi Ukrajinci jejich zástupkyně, překladatelka Viktorie Kostinová, místopředsedkyně Rady cizinců a etnických menšin pro Liberecký kraj. Potvrdila, že tím, co teď její krajany spojuje, je především strach o jejich blízké. Většina z těch, kteří v Libereckém kraji pracují nebo studují, mají na Ukrajině rodiny; rodiče, prarodiče a někteří také malé děti.

Zácpy na cestě ven z Charkova

Popisovala například příběh svého kolegy, kterému zemřela žena a na Ukrajině zůstaly jeho dvě děti ve věku 10 a 13 let. Situace je o to horší, že pocházejí z Charkovské oblasti na východě Ukrajiny, tedy oblasti, kterou vojska ruské federace obsadila jako první. Celá oblast je teď uzavřená a je tedy nesmírně těžké dopravit děti do bezpečí k jejich otci do České republiky, respektive do Liberce.

„Čímž bych chtěla, pokud by to bylo možné, apelovat na veškerá humanitární zařízení v České republice, na Ukrajině, s prosbou o umožnění humanitárního koridoru, převážně pro děti našich krajanů, které jsou uvězněné na území, kde probíhají největší válečné konflikty,“ řekla Českému rozhlasu Viktoria Kostinová.

Lidé jsou zatím ve spojení se svými příbuznými na Ukrajině přes telefony a sociální sítě, mobilní operátoři i spojení přes internet zatím funguje. Všechny informace, které od nich získávají, jsou kusé, situace nepřehledná, rychle se mění, ale všechno, co se lidé z domova z Ukrajiny dozvídají, je nesmírně smutné. Jak vojska postupují směrem k západu Ukrajiny, hlavní snahou většiny lidí je dostat své blízké, hlavně staré lidi a děti, do bezpečí.

„Teď se vlastně obyvatelstvo snaží dostat z těch válečných zón. Na výjezdech z měst jsou velké zácpy, všichni se snaží natankovat plné nádrže, nikdo neví, co bude zítra a snaží se zabezpečit v rámci možností členy rodiny,“ popsala ještě Viktoria Kostinová.

Informace o tom, že by někteří Ukrajinci, bydlící v Libereckém kraji, v rámci povolávacího rozkazu odjeli na Ukrajinu bojovat za svou zemi, paní Viktoria Kostinová zatím neměla, z České republiky už takto někteří, hlavně mladí muži, odjeli. Podle informací ze zdejší komunity je ale tou hlavní snahou dostat do bezpečí své rodiny.

Čtěte také

Ukrajinci, které Český rozhlas oslovil, jsou také nesmírně dojati tím, jak jejich kolegové, přátelé, ale i zaměstnavatelé nabízejí veškerou pomoc, ať už jde o sbírky, oblečení, bydlení pro rodiny, pokud se jim sem podaří dostat, nebo třeba i nabídky odvozu od ukrajinské hranice. Letecký koridor nad Ukrajinou je pro civilní letadla uzavřený, a tak jediná možnost, jak se dostat do bezpečí z válečné zóny, je po beznadějně ucpaných silnicích.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související