Rostoucí ceny nafty a benzínu zatím v Libereckém kraji veřejnou dopravu nezdraží

7. březen 2022 12:55

V Česku v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině skokově rostou ceny pohonných hmot. Pociťují to i poskytovatelé veřejné dopravy. Jestli se zdražení jízdného projeví v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

První důsledky války na Ukrajině začínají lidé v Česku pociťovat nejen v souvislosti s příchodem uprchlíků, ale také ve skokovém zdražení pohonných hmot. S ním se už potýkají i autobusoví dopravci v Libereckém kraji.

Čtěte také

Díky smlouvám by se to ale ve veřejné příměstské dopravě zatím projevit nemělo. Podle náměstka libereckého hejtmana Jana Svitáka z SLK jsou smlouvy nastavené tak, že případné zvýšení cen jízdného vychází až z průměrné spotřeby paliv a jejich cen za celý rok. Zdražení tedy pravděpodobně přijde, ale zřejmě až příští rok. „Navýšení cen PHM se může projevit až na konci roku, protože tam to máme ve smlouvě s dopravci. Přímo do jízdného by se to potom projevilo až v následujícím roce. Takže ta souvislost ´napřímo´ tam není,“ upřesnil Jan Sviták.

Liberecký kraj už dříve schválil úpravu jízdného, kterou nařídila vláda. Týká se slev na jízdném pro seniory a studenty, ti budou od 1. dubna platit víc. Dosud pro ně platí sleva ve výši 75 procent, od 1. dubna ale budou mít jízdné zlevněné jen o polovinu. Tato změna nesouvisí s aktuálními cenami pohonných hmot, jde o zrušení některých slev, o kterém rozhodla vláda.

V MHD v Jablonci nad Nisou a v České Lípě podle mluvčích tamních radnic ceny jízdného zvyšovat nebudou. Výrazně už ale pocítil nárůst cen nafty liberecký dopravní podnik, který odebírá zhruba milion litrů nafty ročně. Vedení firmy počítá s tím, že jí v roce 2022 výdaje za pohonné hmoty vzrostou v řádu milionů korun. Autobusů na plyn se zdražení nedotkne, smlouva garantuje fixní částku na celý letošní rok. Do ceny jízdného se ale zatím zdražení paliv nepromítne ani v Liberci.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související