Žitavská úzkokolejka bude mít od března do června výluku. Důvodem je rekonstrukce mostu přes řeku Mandavu

Po potížích s koronavirovou pandemií čeká žitavskou úzkokolejku další zatěžkávací zkouška. Až do června potrvá v příhraničním saském městě rozsáhlá oprava železničního mostu přes řeku Mandavu. Právě z tohoto důvodu začíná od března výluka, která ve své historii nemá obdoby.

Vlaky nebudou jezdit z žitavského Hlavního nádraží až po stanici Žitava – Předměstí. Most přes řeku Mandavu je přitom raritou.

„Raritní je v tom, že se na něm křižuje železniční trať se silnicí, takže ten železniční přejezd je de facto uprostřed mostu. Ještě ke všemu není v pravém úhlu a je to úzkokolejná železniční trať, která tam tu silnici křižuje, takže je to rarita určitě německá, velmi pravděpodobně evropská a velmi pravděpodobně světová,“ přiblížil znalec žitavské úzkokolejky Petr Kumpfe.

Od března do června tak budou moct turisté buď nastoupit na úzkokolejný vlak až ve stanici Žitava – Předměstí, kde je pro ně připraveno zvláštní parkoviště, nebo můžou jet ze stanice Žitava – Hlavní nádraží. Tam je zajištěna náhradní autobusová doprava k nejbližší stanici.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související