Nová lanovka na Ještěd bude až za několik let, turisty bude zatím na vrchol hory vozit autobus

4. březen 2022 09:50

Vedení Libereckého kraje odhaduje, že nová lanovka na vrchol Ještědu by mohla začít jezdit nejdřív za 4 až 5 let. První náhradní autobusové spoje plánuje hejtmanství vyslat na Ještědku pod vysílačem už od dubna 2022.

Čtěte také

Starou lanovou dráhu na Ještěd po tragické nehodě z konce října 2021 z bezpečnostních důvodů opravit nepůjde. Novou lanovku chtějí společně postavit České dráhy, město Liberec, kraj a provozovatel ještědského skia reálu. Je to práce na několik let a náklady dosáhnou stovek milionů korun.

„Prodloužení dráhy lanovky by bylo dolů, na konečnou stanici tramvaje. Mělo by dojít k rozšíření kapacity té lanovky, ale budou s tím souviset ještě nějaké schvalovací procedury. Mělo by také dojít ke zkapacitnění parkoviště na té výchozí části,“ upřesnil plánovaný rozsah úprav náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták z SLK.

Liberecký kraj chce zajistit náhradní autobusovou dopravu na Ještěd, první autobusové spoje plánuje vyslat na Ještědku pod vysílačem už od dubna 2022. Nástup bude u konečné tramvaje v libereckém Horním Hanychově, konečná na parkovišti Ještědka, které je několik set metrů pod vysílačem.

Autobusy budou zajišťovat stávající dopravci a krajské organizace. „Vnitřní dopravce zajistí tu technickou část, Korid LK zajistí veškeré ty povolovací procedury, protože se bude muset řešit třeba zastávka na Ještědce, kde se budeme snažit, aby v té první fázi byla v nějakém provizorním provozu, abychom ten provoz spustili co nejdříve,“ doplnil Jan Sviták.

První autobusy by tedy měly vyjet v pátek 1. dubna 2022 a zatím by měly jezdit v pátek, v sobotu a v neděli, v letní sezoně zřejmě denně. Systém bude nastavený tak, aby se dal operativně měnit podle potřeby; když se podle vedení kraje ukáže, že už v dubnu nebo květnu by byl zájem o spoje k Ještědu i ve všední dny, budou se vypravovat.

Cena jízdného se bude ještě projednávat, ale zatím to podle vyjádření kraje vypadá, že by jedna jízda měla stát 50 korun. Je to téměř polovina ceny cesty lanovkou, jde o mimořádný tarif v systému IDOL, který teď v regionu funguje.

Plány na obnovu lanové dráhy

Bude nutné postavit kompletně novou lanovou dráhu, rekonstrukci té staré nikdo z bezpečnostních důvodů nepovolí. Stavba bude stát stovky milionů korun; na výstavbě by se mělo podílet město Liberec, Liberecký kraj, České dráhy, coby dosavadní provozovatel lanovky, a také soukromá společnost Tatry Mountain Resorts, která provozuje ski areál na Ještědu.

Jedná se o tom, jakou bude mít lanovka kapacitu, a také odkud bude jezdit; spodní stanice by se pravděpodobně měla posunout až ke stávající konečné tramvaje v Horním Hanychově. Na trase zřejmě bude jedna mezizastávka, ještě to ale není jisté. Podle odhadu hejtmanství by mohla nová lanovka vozit turisty k vysílači za 4 až 5 let.

Spustit audio

Související