Rolovaný bůček
Tentokrát si upečeme rolovaný bůček a s Vladimírou Jakouběovou zavítáme do měšťanské kuchyně, protože původ masopustu, který si ještě užíváme, je právě v městském a dokonce šlechtickém prostředí.
Rolovaný bůček
1,5 kg vepřového boku bez kosti a kůže (nejlépe špička)
mletá sladká paprika
drcený kmín
drcený černý pepř
sůl
česnek (část prolisovat a několik stroužků jen rozmáčknout naplocho nožem)
cibule (nadrobno)
Z masa ořízneme velké tučné části a velmi nadrobno pokrájíme. Poté plát masa z obou stran dobře osolíme, potřeme česnekem, posypeme lehce mletou paprikou, drceným kmínem a pepřem. Pevně zarolujeme a převážeme provázkem. Vložíme do pekáče, přidáme nadrobno pokrájený tučný ořez, rozmačkané stroužky česneku a cibuli, mírně podlijeme, zakryjeme pokličkou a pečeme pomalu doměkka. Občas podle potřeby podlijeme vodou a maso během pečení pečlivě přeléváme výpekem. Maso podáváme s knedlíkem nebo s chlebem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.