Rolovaný bůček
Tentokrát si upečeme rolovaný bůček a s Vladimírou Jakouběovou zavítáme do měšťanské kuchyně, protože původ masopustu, který si ještě užíváme, je právě v městském a dokonce šlechtickém prostředí.
Rolovaný bůček
1,5 kg vepřového boku bez kosti a kůže (nejlépe špička)
mletá sladká paprika
drcený kmín
drcený černý pepř
sůl
česnek (část prolisovat a několik stroužků jen rozmáčknout naplocho nožem)
cibule (nadrobno)
Z masa ořízneme velké tučné části a velmi nadrobno pokrájíme. Poté plát masa z obou stran dobře osolíme, potřeme česnekem, posypeme lehce mletou paprikou, drceným kmínem a pepřem. Pevně zarolujeme a převážeme provázkem. Vložíme do pekáče, přidáme nadrobno pokrájený tučný ořez, rozmačkané stroužky česneku a cibuli, mírně podlijeme, zakryjeme pokličkou a pečeme pomalu doměkka. Občas podle potřeby podlijeme vodou a maso během pečení pečlivě přeléváme výpekem. Maso podáváme s knedlíkem nebo s chlebem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.