Rolovaný bůček
Tentokrát si upečeme rolovaný bůček a s Vladimírou Jakouběovou zavítáme do měšťanské kuchyně, protože původ masopustu, který si ještě užíváme, je právě v městském a dokonce šlechtickém prostředí.
Rolovaný bůček
1,5 kg vepřového boku bez kosti a kůže (nejlépe špička)
mletá sladká paprika
drcený kmín
drcený černý pepř
sůl
česnek (část prolisovat a několik stroužků jen rozmáčknout naplocho nožem)
cibule (nadrobno)
Z masa ořízneme velké tučné části a velmi nadrobno pokrájíme. Poté plát masa z obou stran dobře osolíme, potřeme česnekem, posypeme lehce mletou paprikou, drceným kmínem a pepřem. Pevně zarolujeme a převážeme provázkem. Vložíme do pekáče, přidáme nadrobno pokrájený tučný ořez, rozmačkané stroužky česneku a cibuli, mírně podlijeme, zakryjeme pokličkou a pečeme pomalu doměkka. Občas podle potřeby podlijeme vodou a maso během pečení pečlivě přeléváme výpekem. Maso podáváme s knedlíkem nebo s chlebem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.