Rok války: 24. února 2022 se svět probudil do ruské války na Ukrajině

Invazi nad ránem nařídil ruský prezident Vladimir Putin, Ukrajina se od té doby úspěšně brání. Libereckým centrem pomoci Ukrajině prošlo od začátku války přes 19 a půl tisíce lidí. Někteří z ukrajinských uprchlíků našli u nás své nové domovy.

Čtěte také

Je to rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu, během které už zemřely stovky tisíc lidí. Před možným ruským útokem už od podzimu varovaly Spojené státy, zatímco Moskva stahovala své síly na rusko-ukrajinské hranice. Předzvěstí války se stal 21. únor 2022, kdy šéf Kremlu Vladimir Putin uznal samozvané separatistické republiky na východě Ukrajiny: Doněckou a Luhanskou. Události shrnul redaktor Jakub Lucký.

Kateryna Suvorovová Sniehovová přijela se svou dvanáctiletou dcerou do Liberce z Charkova v březnu 2022, pár týdnů po začátku války. A nedlouho poté začala pomáhat svým krajanům, pracuje u městské policie jako asistentka prevence kriminality. Její příběh zmapovala redaktorka Eva Malá.

Jen v Liberci prošlo krajským asistenčním centrem pomoci uprchlíkům od začátku války přes 19 a půl tisíce lidí. Převážně šlo o ženy s dětmi. Zatímco v prvních měsících konfliktu fungovalo centrum sedm dní v týdnu a odbavilo denně několik stovek osob, rok po začátku konfliktu má otevřeno jen v pondělí, ve středu a v pátek. I přesto se tam noví uprchlíci z Ukrajiny stále objevují. Do centra, provozovaného krajskými hasiči, se vydala reportérka Jana Pavlíčková.

autoři: Jakub Lucký , Eva Malá , Jana Pavlíčková , reČRoL
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.