VIDEO: Lidé prošli Jabloncem s obří vlajkou, před radnicí zazněla ukrajinská hymna

3. březen 2022, aktualizováno

Jablonec nad Nisou se ve středu 2. března happeningem připojil k podpoře obyvatel Ukrajiny. Lidé z tamního kulturního prostoru Nazdar! ušili obří ukrajinskou vlajku z látek, které jim donesli lidé. S modro-žlutou vlajkou o rozměrech přibližně osm krát jedenáct metrů pak dav lidí vyrazil do městských ulic.

Podpora Ukrajině

„Z látek donesených lidmi, a potom nám ještě firma Eleven natiskla 25 metrů modré a žluté barvy. A některé kusy látky jsme dokonce ani nestihli tam došít,“ popsala Anna Strnadová z kulturního prostoru Nazdar!, jak vznikla velká ukrajinská vlajka.

Tu členové spolku ušili během pondělka a úterka, a po zahájení happenningu s ní pak ve středu 2. března odpoledne vyrazily desítky lidí ze sokolovny na Mírové náměstí, kde je zpěvem ukrajinské hymny přivítal dětský sbor. Na místě promluvili nejen zástupci města, ale třeba i Natálie Ščerbaková, která pomáhá Ukrajincům, kteří se dostanou na Jablonecko. Na shromáždění před radnicí si také lidé mohli vyměnit praktické informace o možnostech podpory lidí z válkou postižené země.

„Pocházím z Ukrajiny a moc mě mrzí, co se děje. Je mi strašně líto těch dětí a těch maminek, já sama mám rodinu zatím na Ukrajině, ale oni nechtějí odjíždět. To taky chápu, ale moc mě to mrzí. Jsem vděčná českému národu, českým lidem, že nás takto podporují,“ řekla s pláčem jedna z účastnic happeningu, Ukrajinka Marie Ursta, která žije s manželem v Česku už dvacet let.

Co bude s obří vlajkou dál, to zatím není jisté. Jednou z možností je její zavěšení na budovou jablonecké sokolovny.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.