Liberec pro Ukrajinu: Benešovo náměstí zaplnily stovky lidí, vystoupili umělci z regionu i Ukrajiny

2. březen 2022

V úterý 1. března 2022 se na náměstí Dr. E. Beneše konal humanitární koncert Liberec pro Ukrajinu. Akci pod záštitou Statutárního města Liberec a Libereckého kraje uspořádalo několik organizací během dvou dnů.

Lidé přišli podpořit Ukrajinu v boji s ruskou armádou. V programu se představily místní kapely a vystoupila i řada hudebníků s ukrajinskými kořeny. Na hlavním libereckém náměstí zazněly i ukrajinská a vzápětí i česká hymna v podání sólisty opery Šaldova divadla a rodáka z Ukrajiny Andrije Škurhana, kterého doprovodil liberecký dětský sbor Severáček. V podání dětského sboru pak zazněla kromě jiného i kultovní Modlitba pro Martu.

Barytonista Andrij Škurhan nebyl jediným Ukrajincem, který se na programu podílel. Vystoupili také bubeníci ze Souboru bicích nástrojů Aries při Základní škole Jabloňová v Liberci, který založil a vede ukrajinský pedagog a muzikant Sergij Grigorenko.

Liberecký památník ruské okupace z roku 1968 - foto z 1. března 2022

„Město Liberec schválilo prvních osm milionů korun na pomoc Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům. Máme tu asi 50 osob, kterým aktuálně poskytujeme pomoc," řekl při té příležitosti liberecký primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj. Připomněl události ze srpna 1968, kdy Československo okupovala vojska Varšavské smlouvy a kdy do jednoho z domů právě na Benešově náměstí v Liberci narazil jeden z tanků okupantů, kteří do země přivezli nesvobodu a ponížení. „V takové situaci je dnes Ukrajina, povinností každého z nás je proti tomu vystupovat, upozorňovat na to a bojovat proti tomu," zdůraznil.

Sbírka Českého červeného kříže v rámci koncertu Liberec pro Ukrajinu

Návštěvníci benefice mohli přispět do sbírky Českého červeného kříže na pomoc Ukrajině s číslem účtu: 333999/2700, variabilní symbol 1502, ať už prostřednictvím QR kódu nebo dárcovských SMS. U náměstí byl také stan Českého červeného kříže, kam lidé neustále přinášeli materiální pomoc. „Na stanici hasičů v Šumavské ulici je to pro mě z ruky, tak se mi to hodilo," řekla České tiskové kanceláři jedna z žen, která přinesla plnou tašku, z níž vytahovala karimatky, spacáky a další potřebné věci.

„Chci poděkovat všem, kteří pomáhají, ale je jasné, že doba, kdy budeme muset pomáhat, nebude úplně krátká. Proto ve všech krajích vznikají asistenční centra na podporu lidí, kteří utíkají před válkou. My jsme ho dnes otevřeli v budově D u krajského úřadu, kde bylo očkovací centrum. To vypneme do konce týdne," řekl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj, který přišel účastníky akce pozdravit. Očkovat se pak podle něj bude v areálu liberecké nemocnice a uvolněné prostory budou sloužit pro dočasné ubytování a další služby pro uprchlíky.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související