Řepáčky podle receptu z Vysocka
I když se dnes červená řepa na zahradách moc nevidí, oblibě se těší. A tak vám třeba bude inspirací recept z kuchyní našich babiček na řepáčky. Co to je, vysvětlí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 2 větší červené řepy
- 3 vejce
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- česnek
- 2-3 lžíce strouhanky
- sádlo na smažení
Řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek a celá vejce. Promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou, aby vzniklo těsto konzistencí jako na bramboráky. Na rozpálenou pánev potřenou tukem položíme lžíci těsta, rozetřeme a placičku krátce osmažíme z obou stran.
Můžeme jíst samotné, případně polité osolenou kysanou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.