Renesance topení dřevem a uhlím aneb Aby kamna byla dobrým sluhou

Jak správně pořídit kamna, kdy vybrat krbová a kdy klasická, nebo jaký kotel bude možné používat i po roce 2022? Poradíme s odborníkem v Seriálu týdne.

Stoupající ceny plynu a elektřiny zvedly zájem o topení dřevem a uhlím. Redaktor Jaroslav Hoření se proto vypravil do železnobrodského železářství za jeho majitelem Zdeňkem Dubským pro základní i podrobnější rady, jak vybírat správná kamna a pečovat o ně.

Věnovali se topení dřevem a uhlím v různých druzích topidel a na začátek probrali, jak správně vybrat to vhodné. Blíže se podívali na krbová a kachlová kamna s výměníkem, na který lze připojit radiátory.

V kamnech se dá topit i fosilními palivy, hlavně uhlím, i u kamnech tohoto typu se tedy autoři seriálu zastavili. Mimo jiné připomněli, že špatně dimenzovaný kotel může dříve zrezavět, a že u klasických klasickým kamínek na uhlí není dobré nechávat otevřená spodní dvířka.

A aby kamna dobře fungovala, je potřeba se o ně také dobře postarat, poslední díl seriálu je tedy věnován čištění a údržbě topidel a také výměně některých jejich dílů.

Spustit audio

Související