Na znovuzprovoznění komína nestačí jen revize. Desetimetrový komín přijde až na 30 tisíc

18. listopad 2021 09:16

Přibývá lidí, kteří se kvůli cenám energií rozhodli pořídit si kamna. Tomu ale musí předcházet revize komína, který už třeba roky nebyl využívaný. Jak je to aktuálně s termíny u kominíků, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Se zdražením cen plynu a elektřiny se stále více lidí vrací ke kamnům na pevná paliva. Prodejci upozorňují, že nákupu by měla v prvé řadě předcházet revize komína. Jenže kominíků ubývá a termíny se prodlužují.

Podle kominictví, které Český rozhlas napříč krajem oslovil, zájem skutečně vzrůstá. Podle některých provozoven až o třetinu, nových zákazníků je i několik denně. Svou roli v tom nepochybně hraje nedávné zvýšení cen energií, víc zákazníků si totiž objednává i revize dříve nepoužívaných komínů.

„Je určitě velký, zvýšený zájem, o kontroly, o komíny, o kamna, více, než kdy jindy. Hraje asi roli ta krize, spousta zákazníků se snaží vytvořit si nezávislý zdroj tepla, aby byli nezávislí a začali víc šetřit, potvrdil například Jan Doležal z Centra kominictví a kamnářství v Jablonci nad Nisou.

V některá kominictví v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo Cvikově Českému rozhlasu řekli, že do konce roku už nemohou vůbec přijímat nové zakázky. V závěru roku je vždy zájem mnohem větší, lidé začínají víc topit a chtějí mít komíny v pořádku, kominíků je málo a stále jich odchodem do penze ubývá. Někteří potvrdili, že kvůli zájmu musejí pracovat i v důchodu.

Lidé musejí být trpěliví a zkoušet to. A nejde jen o termín. Lidé, kteří chtějí začít v komíně, který se třeba dlouhé roky nepoužíval, si musí připravit i dost peněz.

Nejde jen o revizi

Jak Českému rozhlasu upřesnil kominík David Kuchar, podle platných norem už není možné kamna pouze zapojit do komína. Bezpečnostní pravidla jsou přísná a lidé je musejí dodržovat kvůli vlastní bezpečnosti, ale i například kvůli pojišťovnám.

Vyfrézování, vyvložkování a oprava například desetimetrového komína přijde na zhruba 25 až 30 tisíc korun. Přibližně tolik podle obchodníků stojí nejprodávanější litinová kamna. To řadu lidí, zvláště těch starších, odradí. Do opravy komínů i nákupu kamen na dřevo investují podle kamnářství a kominictví spíše mladší lidé.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související