Recept z pohraničí: Eintopf
V českosaském pohraničí se do druhé světové války žilo bez velkých svárů. Sousedé spolu obchodovali i žili a také si vyměňovali recepty. Asi nejznámějším německým jídlem u nás je eintopf. Ovšem ne každé jídlo z jednoho hrnce je skutečný eintopf.
Eintopf
¼ kg sladkokyselého zelí
20 dkg polévkové kořenové zeleniny
15 dkg uzeniny
10 dkg čočky
10 dkg fazolí
5 lžic másla
4 lžíce hladké mouky
špetka prášku do pečiva
polévkové koření
smetana
pepř
sůl
Fazole a čočku přebereme, propláchneme a uvaříme každé zvlášť ve vroucí vodě se špetkou prášku do pečiva. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme nakrájenou zeleninu a na kolečka pokrájenou uzeninu. Vše krátce opečeme, zalijeme vodou, prošleháme, přidáme zelí a povaříme, až tuk vystoupí na povrch. Do polévky vsypeme uvařenou čočku a fazole, osolíme, opepříme. Nakonec na zjemnění přidáme smetanu a již nevaříme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Zapomeňte na povinnou četbu. Babička potěší v každém věku.
Veronika Sedláčková, moderátorka ČRo Plus


Babička
Nejslavnější klasické dílo spisovatelky Boženy Němcové. Geniální kniha, vše podstatné už zde bylo řečeno.