Recept na víkend: Kynutá bábovka s rozinkami

26. únor 2021

Připomeneme jeden z receptů, který se nám může hodit na víkend. Vyzkoušíme kynutou bábovku s rozinkami, tak, jak se pekla před sto lety.

Kynutá bábovka s rozinkami

¼ l mléka
2 dkg droždí
10 dkg cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
14 dkg másla
45 dkg polohrubé mouky
špetka soli
hrst rozinek
hrst posekaných ořechů

Rozinky den předem namočíme. Do mírně teplého mléka nasypeme asi polovinu cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse promícháme mouku se solí. Přidáme zbytek cukru, rozpuštěné vlahé máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a ořechy. Těsto dáme do velké bábovkové formy vymazané máslem. Ve formě necháme kynout asi hodinu. Pak bábovku vložíme do vyhřáté trouby a upečeme do zhnědnutí povrchu (zkoušíme špejlí, doba pečení záleží na velikosti bábovky). Hotovou pocukrujeme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.