Radil v bojích o medaile i v těch „opravdových“. Sportovní a vojenský psycholog Josef Falář hostem Petra Urbana

3. březen 2021

Jak vypadá psychologická průprava na olympiádu? Jak psychika ovlivňuje sportovní výkony? Dá se poznat talentovaný sportovec podle osobnostních testů? I na to se Petr Urban v pořadu Setkání u mikrofonu zeptal sportovního a vojenského psychologa Josefa Faláře.

Ten byl ve svých čtyřiaosmdesáti letech zatím nejstarším hostem v ateliéru Petra Urbana, který se s ním jako bývalý vrcholový sáňkař zná ze sportovní organizace Dukla. V té totiž Josef Falář dlouhá léta působil jako sportovní psycholog.

Mezi jeho úspěchy v přípravě vrcholových sportovců patří například trénink střelců na letní olympiádu v Mexiku v roce 1968, odkud jeden z jeho svěřenců, Jan Kůrka, přivezl zlatou medaili. Spolupracoval také s jihlavskou Duklou, to znamená i s předními hokejisty své doby, jako například s Josefem Augustou, Václavem Nedomanským, Ivanem Hlinkou nebo Jaromírem Jágrem.

Kromě kariéry na poli sportovní psychologie zavzpomínal Josef Falář také na svou účast ve válce v Jugoslávii, kam byl vyslán v pozici vojenského psychologa. Poslechněte si zajímavý rozhovor z málo známé oblasti sportovní a vojenské psychologie.

autoři: Petr Urban , reČRoL
Spustit audio

Související