Bižuterie nebo pivní sklo. I tom mluvil Petr Urban s ředitelkou jabloneckého muzea Miladou Valečkovou

19. listopad 2020

Jablonecko je region spojený s výrobou bižuterie. Právě její export stál v druhé půli 19. století za proměnou Jablonce nad Nisou v jedno z průmyslových center severních Čech. A právě do doby hlavní slávy jablonecké bižuterie sahá i historie Muzea skla a bižuterie. Jeho současná ředitelka Milada Valečková byla hostem v ateliéru Petra Urbana, kde natáčeli další díl pořadu Setkání u mikrofonu.

Čtěte také

Petr Urban v roli rozhlasového moderátora se Milady Valečkové samozřejmě zeptal na nedávný úspěch nové přístavby muzea, takzvaného Krystalu, která díky svému netradičnímu architektonickému pojetí získala titul Stavba roku 2020.

Řeč ale byla například i o tom, kde muzeum shání své exponáty, kolik instituce zaměstnává lidí, jak pocítili vynucenou uzavírku, nebo jak je to s plánovanou výstavou vánočních ozdob. Poslechněte si celý rozhovor.

Historie muzea

První podněty k založení muzea zaměřeného na sklo a bižuterii spadají do poslední třetiny 19. století a jsou spojeny s činností Průmyslového vzdělávacího a podpůrného spolku. Vznik muzea jako takového klademe do roku 1904, kdy byla otevřena první stálá výstava. V roce 1911 pak muzeum získalo i vlastní budovu ve Školní ulici č. 9. Takto zajištěná instituce přečkala všechny politické změny následujících let: první světovou válku, vznik Československé republiky i druhou světovou válku. Po ní, v roce 1949, se pak pod novým názvem Muzeum pro umělecký průmysl přestěhovala do bývalého exportního domu Zimmer & Schmidt v Jiráskově ulici, dnes ulice U Muzea, kde sídlí dosud.

V letech 1953-1961 bylo muzeum přičleněno jako pobočka k Národnímu technickému muzeu v Praze. V roce 1961 přešlo pod správu Okresního národního výboru v Jablonci nad Nisou a specializovalo se na výzkum dějin skla a bižuterie, což se projevilo i v novém názvu – Muzeum skla a bižuterie. V oboru skla mu byla přiznána nejprve oblastní, od roku 1974 pak celostátní působnost, obor bižuterie měl tuto exkluzivitu již od roku 1961. Po zrušení Okresního úřadu v Jablonci nad Nisou se zřizovatelem Muzea skla a bižuterie stalo od 1. ledna 2003 Ministerstvo kultury České republiky. Technická rekonstrukce muzea byla završena kolaudací 26. srpna 2004. V roce 2020 byla k historické budově muzea přistavěna moderní přístavba ve tvaru broušeného krystalu, která získala titul Stavba roku.

Zdroj: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

 

 

Spustit audio

Související