Půlnoční ovar
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro silvestrovskou noc doporučují ovar, který bylo za časů našich babiček zvykem jíst o půlnoci.
- 1,5 kg vepřové hlavy (1/2 hlavy)
- 1 vepřový jazyk
- 1/2 kg vepřových jater
- 10 dkg cibule
- 5–10 kuliček pepře
- hrstka soli
- česnek podle chuti
Očištěnou hlavu, zbavenou štětin, oškrabanou ostrým nožem a opálenou plamenem, omyjeme teplou vodou a vydrhneme kartáčem, játra a jazyk opláchneme také. Do většího hrnce s horkou vodou dáme hlavu, játra a jazyky, přidáme sůl, oloupanou cibuli, pepř a případně česnek a vaříme maso asi 1,5 hodiny, ne příliš doměkka.
Jazyky vyjmeme z hrnce, položíme na okamžik do studené vody a nožem z každého sloupneme tuhou a drsnou slupku. Vše nakrájíme na plátky a podáváme s chlebem a jablečným křenem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.