Půlnoční ovar
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro silvestrovskou noc doporučují ovar, který bylo za časů našich babiček zvykem jíst o půlnoci.
- 1,5 kg vepřové hlavy (1/2 hlavy)
- 1 vepřový jazyk
- 1/2 kg vepřových jater
- 10 dkg cibule
- 5–10 kuliček pepře
- hrstka soli
- česnek podle chuti
Očištěnou hlavu, zbavenou štětin, oškrabanou ostrým nožem a opálenou plamenem, omyjeme teplou vodou a vydrhneme kartáčem, játra a jazyk opláchneme také. Do většího hrnce s horkou vodou dáme hlavu, játra a jazyky, přidáme sůl, oloupanou cibuli, pepř a případně česnek a vaříme maso asi 1,5 hodiny, ne příliš doměkka.
Jazyky vyjmeme z hrnce, položíme na okamžik do studené vody a nožem z každého sloupneme tuhou a drsnou slupku. Vše nakrájíme na plátky a podáváme s chlebem a jablečným křenem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.