Přesbidlo
Brambory a kroupy jsou základní suroviny, ze kterých se vařilo v chalupách v Podkrkonoší. V chudých dobách muselo stačit je ochutit trochou bejlí a oběd byl hotový. A tento jednoduchý recept pod názvem „Přesbidlo" pro nás připravila Vladimíra Jakouběová.
Přesbidlo
1 kg brambor uvařených ve slupce
30 dkg krup
3 cibule
15 dkg slaniny
3 lžičky majoránky
česnek dle chuti
sůl
sádlo
Kroupy večer předem namočíme do studené vody, druhý den uvaříme. Na větší pánvi rozpálíme trochu sádla a necháme v něm rozškvařit slaninu pokrájenou na kostičky. Pak přisypeme posekanou cibuli a společně osmažíme dozlatova. Vmícháme majoránku, tři rozmačkané stroužky česneku a vysypeme z pánve. Na zbylém omastku opečeme na kostičky pokrájené brambory. K opečeným bramborám přidáme uvařené kroupy, osmaženou cibuli se slaninou, všechno promícháme, a ještě společně chvíli opékáme. Dochutíme solí a libovolným množstvím (podle chuti) rozmačkaného česneku a majoránky. Podáváme s kysaným zelím.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.