Povidlovník

20. únor 2020

Svátek svatého Blažeje, který připadá na 3. února, byl v minulých časech dnem koledování a při této příležitosti se peče něco sladkého, třeba povidlovník.

Povidlovník

¼ l mléka
12 dkg másla
1 vejce
½ kg polohrubé mouky
špetka soli
1 lžíce cukru
3 dkg čerstvého droždí
povidla
ořechy
sádlo na vymazání formy

Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nakynout. Pečící formu vymažeme rozpuštěným sádlem a vysypeme strouhanými ořechy. Na dno můžeme položit několik celých půlek ořechů. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme ho olejem, povidly a posypeme rozlámanými ořechy. Svineme jako roládu a namotáme do formy. Necháme v ní ještě 15-20 minut kynout. Povrch potřeme bílkem, posypeme ořechy a bábovku vložíme do trouby. Upečeme dozlatova, asi 45 minut.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

chariton.jpg

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.