Povidlovník

20. únor 2020

Svátek svatého Blažeje, který připadá na 3. února, byl v minulých časech dnem koledování a při této příležitosti se peče něco sladkého, třeba povidlovník.

Povidlovník

¼ l mléka
12 dkg másla
1 vejce
½ kg polohrubé mouky
špetka soli
1 lžíce cukru
3 dkg čerstvého droždí
povidla
ořechy
sádlo na vymazání formy

Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nakynout. Pečící formu vymažeme rozpuštěným sádlem a vysypeme strouhanými ořechy. Na dno můžeme položit několik celých půlek ořechů. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme ho olejem, povidly a posypeme rozlámanými ořechy. Svineme jako roládu a namotáme do formy. Necháme v ní ještě 15-20 minut kynout. Povrch potřeme bílkem, posypeme ořechy a bábovku vložíme do trouby. Upečeme dozlatova, asi 45 minut.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.