Posvícenský kaldoun podle našich babiček
Až celý týden trvalo svatováclavské posvícení a tak bylo potřeba toho hodně nachystat a navařit. Co vše musely hospodyně na vesnici zvládnout se od Vladimíry Jakouběové dozvíte před vlastním receptem na polévku zvanou kaldoun. Natáčel Jaroslav Hoření.
Ingredience
- husí nebo jiné drůbeží drůbky
- sůl
- celer
- petržel
- mrkev
- 1 cibule
- květák
- celý pepř
- 1 žloutek
- 3 dkg másla
- 2 lžíce hladké mouky
- zázvor
- 1/8 l sladké smetany
- petrželka
Očištěné drůbky vložíme do osolené vařící vody a vaříme je s polévkovou zeleninou a celým pepřem. Zahustíme světlou jíškou, procedíme, vložíme nakrájené drůbky, na růžičky nakrájený uvařený květák, uvařené nudle a společně chvilku povaříme. Polévku zjemníme smetanou, rozšlehaným žloutkem a ochutíme petrželkou a zázvorem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka