Posvícenský kaldoun podle našich babiček

Až celý týden trvalo svatováclavské posvícení a tak bylo potřeba toho hodně nachystat a navařit. Co vše musely hospodyně na vesnici zvládnout se od Vladimíry Jakouběové dozvíte před vlastním receptem na polévku zvanou kaldoun. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • husí nebo jiné drůbeží drůbky
  • sůl
  • celer
  • petržel
  • mrkev
  • 1 cibule
  • květák
  • celý pepř
  • 1 žloutek
  • 3 dkg másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • zázvor
  • 1/8 l sladké smetany
  • petrželka

Očištěné drůbky vložíme do osolené vařící vody a vaříme je s polévkovou zeleninou a celým pepřem. Zahustíme světlou jíškou, procedíme, vložíme nakrájené drůbky, na růžičky nakrájený uvařený květák, uvařené nudle a společně chvilku povaříme. Polévku zjemníme smetanou, rozšlehaným žloutkem a ochutíme petrželkou a zázvorem.