Postní topinky

V receptech našich babiček nás čekají postní topinky. Pokud si říkáte, co na tom může být zvláštního, tak budete překvapeni, vůbec nejde o topinky v podobě, kterou zná asi každý, ale o sladkost. Nejprve ale Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do Národních listů.

Recept uvádíme v původním znění, jako ho zaznamenaly dobové kuchařky:

Ostrouhej kůrku ze dvou žemliček, rozkrájej je na tenké lístky a urovnej je na máslem vymazanou mísu buď plechovou nebo jinou, s kterou to může přijíti do trouby; dej do hrnku 8 vajec, hodně je rozmíchej a trochu osol, vlej je do rozpuštěného másla, a udělej při ustavičném míchání drobně míchané, ne příliš tuhé vejce; načež je dej na misku, přidej k nim dvě hrsti loupaných, drobně rozkrájených mandlí, žejdlík tlučeného cukru, dobře to promíchej a pomaž tím ty žemličkové lístky; potom dej do půl žejdlíka vařené studené smetany dva žloutky, dobře to rozmíchej a ty pomazané žemličky všude stejně tím polej; nyní dej žemličky do trouby, a když jsou napolo upečeny, ustrouhej půl žejdlíka loupaných mandlí, smíchej je s půl žejdlíkem tlučeného cukru, topinky pokrop rozpuštěným máslem, posyp je tím cukrem a mandlemi, a nech je do zlatova upéct; pak je dej i s mísou na tabuli.