Postní bílá bramboračka
Další nezbytnou pomůckou v kuchyních našich babiček byl kvedlík. Vyřezával se třeba z vánočního stromku. Tak to alespoň dělával dědeček Vladimíry Jakouběové, se kterou recepty připravuje redaktor Jaroslav Hoření. A kvedlík se bude hodit při přípravě bílé bramboračky.
- 4 střední brambory
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- majoránka
- drcený kmín
- 2 dcl smetany
- 2 žloutky
- muškátový oříšek
- hrst sušené petrželové natě a sušeného libečku
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a zalijeme vodou. Osolíme, přidáme libeček a petrželku, špetku kmínu a uvaříme doměkka. Zatím ve smetaně rozkvedláme žloutky.
Když jsou brambory měkké, polévku odstavíme, přilijeme smetanu se žloutky, promícháme ale už nevaříme. Nakonec dochutíme solí, majoránkou, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Podáváme se šťouchanými bramborami nebo vařenými bramborami na loupačku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.