Postní bílá bramboračka

Další nezbytnou pomůckou v kuchyních našich babiček byl kvedlík. Vyřezával se třeba z vánočního stromku. Tak to alespoň dělával dědeček Vladimíry Jakouběové, se kterou recepty připravuje redaktor Jaroslav Hoření. A kvedlík se bude hodit při přípravě bílé bramboračky.

Ingredience
  • 4 střední brambory
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • majoránka
  • drcený kmín
  • 2 dcl smetany
  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek
  • hrst sušené petrželové natě a sušeného libečku

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a zalijeme vodou. Osolíme, přidáme libeček a petrželku, špetku kmínu a uvaříme doměkka. Zatím ve smetaně rozkvedláme žloutky.
Když jsou brambory měkké, polévku odstavíme, přilijeme smetanu se žloutky, promícháme ale už nevaříme. Nakonec dochutíme solí, majoránkou, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Podáváme se šťouchanými bramborami nebo vařenými bramborami na loupačku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.