Ponikelský camprata

21. květen 2020

Polévky, kaše, kucmochy ale i koláče či chleba, to všechno se v horských a podhorských oblastech vařilo a peklo z brambor. A teď jedna specialitka, podobná trhanému bramboráku – ponikelský camprata. Recept na horách objevila Vladimíra Jakouběová.

Ponikelský camprata

Oškrabané brambory nastrouháme a část vody slijeme, vařící mléko zamícháme do strouhanice, přidáme nastrouhanou cibuli, rozetřený česnek, 2 vajíčka, 3 lžíce mouky, mouky, osolíme dle chuti a dobře promícháme. Na pekáči rozpálíme sádlo, vzniklé těsto na něj nalijeme a ihned zapečeme v rozehřáté troubě, až se po krajích utvoří růžová kůrčička. Zapečeme těsto převrátíme špachtlí a dáme znovu do trouby. Takto postupujeme tak dlouho, až jsou camprata prostoupena připečenými kůrčičkami – korábky a lesknou se uvolněným tukem. Zapíjíme podmáslím.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.