Ponikelský camprata

21. květen 2020

Polévky, kaše, kucmochy ale i koláče či chleba, to všechno se v horských a podhorských oblastech vařilo a peklo z brambor. A teď jedna specialitka, podobná trhanému bramboráku – ponikelský camprata. Recept na horách objevila Vladimíra Jakouběová.

Ponikelský camprata

Oškrabané brambory nastrouháme a část vody slijeme, vařící mléko zamícháme do strouhanice, přidáme nastrouhanou cibuli, rozetřený česnek, 2 vajíčka, 3 lžíce mouky, mouky, osolíme dle chuti a dobře promícháme. Na pekáči rozpálíme sádlo, vzniklé těsto na něj nalijeme a ihned zapečeme v rozehřáté troubě, až se po krajích utvoří růžová kůrčička. Zapečeme těsto převrátíme špachtlí a dáme znovu do trouby. Takto postupujeme tak dlouho, až jsou camprata prostoupena připečenými kůrčičkami – korábky a lesknou se uvolněným tukem. Zapíjíme podmáslím.

Spustit audio