Ponikelský camprata
Polévky, kaše, kucmochy ale i koláče či chleba, to všechno se v horských a podhorských oblastech vařilo a peklo z brambor. A teď jedna specialitka, podobná trhanému bramboráku – ponikelský camprata. Recept na horách objevila Vladimíra Jakouběová.
Ponikelský camprata
Oškrabané brambory nastrouháme a část vody slijeme, vařící mléko zamícháme do strouhanice, přidáme nastrouhanou cibuli, rozetřený česnek, 2 vajíčka, 3 lžíce mouky, mouky, osolíme dle chuti a dobře promícháme. Na pekáči rozpálíme sádlo, vzniklé těsto na něj nalijeme a ihned zapečeme v rozehřáté troubě, až se po krajích utvoří růžová kůrčička. Zapečeme těsto převrátíme špachtlí a dáme znovu do trouby. Takto postupujeme tak dlouho, až jsou camprata prostoupena připečenými kůrčičkami – korábky a lesknou se uvolněným tukem. Zapíjíme podmáslím.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.