Políuka s uzeným a kroupama

26. leden 2021

Recepty z babiččiny kuchyně jsou většinou jednoduché a úsporné. A tak je na čase opustit zabijačkové dobroty a pustit do polévky, ze které nám zůstane uzené maso na další použití a přesto si s Vladimírou Jakouběovu pochutnáme.

Políuka s uzeným a kroupama

½ kg uzeného masa (uzeného kolena nebo žeber)
1 litr vody
15 dkg kořenové zeleniny
2 velké brambory
2 stroužky česneku
1 cibule
2 lžíce krupek
zelí dle chuti
1 lžička majoránky
špetka mletého pepře
špetka soli

Omyté uzené maso zalijeme vodou, uvedeme do varu, osolíme a přidáme veškerou zeleninu (mrkev, petržel, celer, cibuli). Vaříme pozvolna, až je maso měkké. Vývar scedíme, přidáme kroupy, brambory a zelí nakrájeného najemno. Vaříme, až vše změkne. Nakonec dochutíme česnekem a majoránkou. Pro lepší chuť vložíme obrané uzené maso. Pokud šetříme, maso použijeme na přípravu nějakého zapékance.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.