Políuka s uzeným a kroupama
Recepty z babiččiny kuchyně jsou většinou jednoduché a úsporné. A tak je na čase opustit zabijačkové dobroty a pustit do polévky, ze které nám zůstane uzené maso na další použití a přesto si s Vladimírou Jakouběovu pochutnáme.
Políuka s uzeným a kroupama
½ kg uzeného masa (uzeného kolena nebo žeber)
1 litr vody
15 dkg kořenové zeleniny
2 velké brambory
2 stroužky česneku
1 cibule
2 lžíce krupek
zelí dle chuti
1 lžička majoránky
špetka mletého pepře
špetka soli
Omyté uzené maso zalijeme vodou, uvedeme do varu, osolíme a přidáme veškerou zeleninu (mrkev, petržel, celer, cibuli). Vaříme pozvolna, až je maso měkké. Vývar scedíme, přidáme kroupy, brambory a zelí nakrájeného najemno. Vaříme, až vše změkne. Nakonec dochutíme česnekem a majoránkou. Pro lepší chuť vložíme obrané uzené maso. Pokud šetříme, maso použijeme na přípravu nějakého zapékance.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.