Políuka s uzeným a kroupama
Recepty z babiččiny kuchyně jsou většinou jednoduché a úsporné. A tak je na čase opustit zabijačkové dobroty a pustit do polévky, ze které nám zůstane uzené maso na další použití a přesto si s Vladimírou Jakouběovu pochutnáme.
Políuka s uzeným a kroupama
½ kg uzeného masa (uzeného kolena nebo žeber)
1 litr vody
15 dkg kořenové zeleniny
2 velké brambory
2 stroužky česneku
1 cibule
2 lžíce krupek
zelí dle chuti
1 lžička majoránky
špetka mletého pepře
špetka soli
Omyté uzené maso zalijeme vodou, uvedeme do varu, osolíme a přidáme veškerou zeleninu (mrkev, petržel, celer, cibuli). Vaříme pozvolna, až je maso měkké. Vývar scedíme, přidáme kroupy, brambory a zelí nakrájeného najemno. Vaříme, až vše změkne. Nakonec dochutíme česnekem a majoránkou. Pro lepší chuť vložíme obrané uzené maso. Pokud šetříme, maso použijeme na přípravu nějakého zapékance.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.