Políuka s uzeným a kroupama

26. leden 2021

Recepty z babiččiny kuchyně jsou většinou jednoduché a úsporné. A tak je na čase opustit zabijačkové dobroty a pustit do polévky, ze které nám zůstane uzené maso na další použití a přesto si s Vladimírou Jakouběovu pochutnáme.

Políuka s uzeným a kroupama

½ kg uzeného masa (uzeného kolena nebo žeber)
1 litr vody
15 dkg kořenové zeleniny
2 velké brambory
2 stroužky česneku
1 cibule
2 lžíce krupek
zelí dle chuti
1 lžička majoránky
špetka mletého pepře
špetka soli

Omyté uzené maso zalijeme vodou, uvedeme do varu, osolíme a přidáme veškerou zeleninu (mrkev, petržel, celer, cibuli). Vaříme pozvolna, až je maso měkké. Vývar scedíme, přidáme kroupy, brambory a zelí nakrájeného najemno. Vaříme, až vše změkne. Nakonec dochutíme česnekem a majoránkou. Pro lepší chuť vložíme obrané uzené maso. Pokud šetříme, maso použijeme na přípravu nějakého zapékance.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.