Polévka z vepřového ocásku
V kuchyních našich babiček to v tomto období roku vonělo hlavně masem. Připomeneme zabíjačkovou hostinu a Vladimíra Jakouběová přidá recept na polévku z vepřového ocásku, což je dnes neprávem opomíjená surovina a dříve vyhlášená zabíjačková pochutina.
Polévka z věpřového ocásku
1 vepřový ocásek
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
po 10 kuličkách nového koření a pepře
3 bobkové listy
sůl
2 hrsti krup
zelená petrželka nebo pažitka
Ocásek důkladně očistíme, omyjeme a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme oloupanou cibuli, koření, po půlce mrkve, petržele a celeru. Uvaříme doměkka.
Uvařenou polévku scedíme. Do vývaru vložíme nahrubo nastrouhaný zbytek kořenové zeleniny a uvaříme změknutí, cca 5 minut. Maso z ocásku obereme od kosti, pokrájíme nadrobno a vložíme do polévky. Nakonec přidáme zvlášť uvařené kroupy. Na talíři posypeme bylinkami.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.