Polévka z vepřového ocásku

21. leden 2021

V kuchyních našich babiček to v tomto období roku vonělo hlavně masem. Připomeneme zabíjačkovou hostinu a Vladimíra Jakouběová přidá recept na polévku z vepřového ocásku, což je dnes neprávem opomíjená surovina a dříve vyhlášená zabíjačková pochutina.

Polévka z věpřového ocásku 

1 vepřový ocásek
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
po 10 kuličkách nového koření a pepře
3 bobkové listy
sůl
2 hrsti krup
zelená petrželka nebo pažitka

Ocásek důkladně očistíme, omyjeme a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme oloupanou cibuli, koření, po půlce mrkve, petržele a celeru. Uvaříme doměkka.

Uvařenou polévku scedíme. Do vývaru vložíme nahrubo nastrouhaný zbytek kořenové zeleniny a uvaříme změknutí, cca 5 minut. Maso z ocásku obereme od kosti, pokrájíme nadrobno a vložíme do polévky. Nakonec přidáme zvlášť uvařené kroupy. Na talíři posypeme bylinkami.

Spustit audio