Pokroutky na Ondřejskou noc
Co se vařilo a peklo v kuchyních našich babiček bylo hodně spojené s různými svátky a tradicemi. A tak připomeneme zvyky spojené se svatoondřejskou nocí a upečeme pokroutky.
- 1 litr mléka
- ½ kg hladké mouky
- ½ kg hrubé mouky
- 1 kg polohrubé mouky
- 70 dkg cukru
- 6 dkg kvasnic
- 1,5 dkg soli
- 60 dkg vlažného másla
- 10 žloutků
- 2 lžíce pálenky
- máslo na potření
- moučkový cukr
- rozinky
Kvasnice a trochu cukru vmícháme do vlažného mléka a dáme kynout. Zbytek mléka, cukr, máslo a žloutky zamícháme. Postupně přidáme mouku, kvásek, sůl a pálenku. Dobře promícháme a těsto dáme na 2 hodiny kynout. Na pomoučněném vále těsto rozdělíme na tři díly. Jeden díl vyválíme na 1 cm silnou placku. Potřeme máslem, posypeme moučkovým cukrem a rozinkami. Položíme na ní další rozválenou placku a postup opakujeme. Přikryjeme třetí plackou a stlačíme. Ze slepených placek vykrojíme skleničkou kolečka, která na okrajích nařízneme. Dáme je na plech vymaštěný sádlem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka