Pokroutky na Ondřejskou noc

Co se vařilo a peklo v kuchyních našich babiček bylo hodně spojené s různými svátky a tradicemi. A tak připomeneme zvyky spojené se svatoondřejskou nocí a upečeme pokroutky.

Ingredience
  • 1 litr mléka
  • ½ kg hladké mouky
  • ½ kg hrubé mouky
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 70 dkg cukru
  • 6 dkg kvasnic
  • 1,5 dkg soli
  • 60 dkg vlažného másla
  • 10 žloutků
  • 2 lžíce pálenky
  • máslo na potření
  • moučkový cukr
  • rozinky

Kvasnice a trochu cukru vmícháme do vlažného mléka a dáme kynout. Zbytek mléka, cukr, máslo a žloutky zamícháme. Postupně přidáme mouku, kvásek, sůl a pálenku. Dobře promícháme a těsto dáme na 2 hodiny kynout. Na pomoučněném vále těsto rozdělíme na tři díly. Jeden díl vyválíme na 1 cm silnou placku. Potřeme máslem, posypeme moučkovým cukrem a rozinkami. Položíme na ní další rozválenou placku a postup opakujeme. Přikryjeme třetí plackou a stlačíme. Ze slepených placek vykrojíme skleničkou kolečka, která na okrajích nařízneme. Dáme je na plech vymaštěný sádlem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.