Pojizerská bandoračka z modráků

Pro vyzkoušení tohoto receptu z kuchyní našich babiček se budou hodit houby, které jsme nasbírali a nasušili. Houby totiž nesměly chybět v bramborové polévce zvané bandoračka. Jak postupovat při jejím vaření připomenou Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 20 dkg hub (hřib koloděj, hřib kovář)
  • 2 lžíce trhaných krupek
  • 2 lžíce sádla
  • 1 l vody
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 10 dkg brambor
  • 5 dkg kořenové zeleniny
  • stroužek česneku
  • sůl
  • majoránka

Přes noc namočíme sušené houby a krupky. Namočené krupky povaříme s tmavší jíškou, připravenou z mouky a sádla. Po změknutí krupek přidáme na kostičky nakrájené brambory a zeleninu. Ve vodě se solí uvaříme předem namočené houby. Když je zelenina měkká, přidáme je do vývaru. Ochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?