Pojizerská bandoračka z modráků
Pro vyzkoušení tohoto receptu z kuchyní našich babiček se budou hodit houby, které jsme nasbírali a nasušili. Houby totiž nesměly chybět v bramborové polévce zvané bandoračka. Jak postupovat při jejím vaření připomenou Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 20 dkg hub (hřib koloděj, hřib kovář)
- 2 lžíce trhaných krupek
- 2 lžíce sádla
- 1 l vody
- 3 lžíce hladké mouky
- 10 dkg brambor
- 5 dkg kořenové zeleniny
- stroužek česneku
- sůl
- majoránka
Přes noc namočíme sušené houby a krupky. Namočené krupky povaříme s tmavší jíškou, připravenou z mouky a sádla. Po změknutí krupek přidáme na kostičky nakrájené brambory a zeleninu. Ve vodě se solí uvaříme předem namočené houby. Když je zelenina měkká, přidáme je do vývaru. Ochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?