Pohanský koláč s vepřovým masem a jablky

V receptech našich babiček jsme se věnovali různým druhům koláčů. Docela nedávno to byl ovocný koláč. Tentokrát přidáme koláč s masem. Recept na pohanský koláč připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 40 dkg hladké mouky
  • 10 dkg měkkého tvarohu
  • 2 dkg droždí
  • 1 dl mléka
  • 10 dkg másla
  • sůl
  • sádlo na potření plechu
  • rozšlehané vejce na potření těsta
Ingredience
  • Na náplň:
  • ¼ kg tepelně upraveného vepřového masa
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • mletý pepř
  • kmín
  • 15 dkg jablek
  • rozšlehané vejce na potření

Z mouky, tvarohu, droždí rozmíchaného v mléce, rozehřátého másla a soli vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme je na plát a poklademe náplní. Jemně pokrájené maso vložíme na pokrájenou cibulku zpěněnou na másle, přidáme pepř, kmín a oloupaná pokrájená jablka, potom plát přeložíme, přeneseme na máslem potřený plech a zformujeme na velký koláč, který potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.