Plochánky z Podkrkonoší
Až do popeleční středy se v dobách našich babiček mohlo hodovat. Ale protože v únoru se zásoby ve spíži již tenčily, nemohlo se hodovat každý den. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept obyčejné jídlo z brambor a zelí – plochánky.
Uvařené brambory velmi jemně nastrouháme, nebo rozmačkáme šťouchadlem. Z bílého kysaného zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho na menší kousky. Škvarky nakrájíme na malé kousky. Brambory, zelí a škvarky osolíme, opepříme a promícháme. Pečící plech dobře vymastíme sádlem. Z těsta děláme malé placičky, naskládáme je na sádlem vymaštěný plech a dáme péct do trouby. Podáváme s podmáslím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.