Plochánky z Podkrkonoší
Až do popeleční středy se v dobách našich babiček mohlo hodovat. Ale protože v únoru se zásoby ve spíži již tenčily, nemohlo se hodovat každý den. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept obyčejné jídlo z brambor a zelí – plochánky.
Uvařené brambory velmi jemně nastrouháme, nebo rozmačkáme šťouchadlem. Z bílého kysaného zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho na menší kousky. Škvarky nakrájíme na malé kousky. Brambory, zelí a škvarky osolíme, opepříme a promícháme. Pečící plech dobře vymastíme sádlem. Z těsta děláme malé placičky, naskládáme je na sádlem vymaštěný plech a dáme péct do trouby. Podáváme s podmáslím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.