Plány liberecké radnice: Obnova lanovky na Ještěd, oprava bazénu i kultivace bývalého areálu LVT

24. listopad 2022 09:34

Nové vedení města Liberce má hotové programové prohlášení na příští 4 roky. Koalice Starostů pro Liberecký kraj, hnutí ANO, ODS a Pirátů si v něm vytyčila, na čem chce pracovat a čeho chce ve městě dosáhnout.

Čtěte také

Mezi hlavní body plánu vedení města Liberce patří například rekonstrukce městského plaveckého bazénu nebo obnova lanovky na Ještěd. Budou také pokračovat v projektech, které započaly v předchozím volebním období.

Takových věcí je celá řada. Jde třeba o rekonstrukci městského plaveckého bazénu. Dokončuje se projekt, ale radnice nemá zatím vyřešené, z čeho drahou opravu zaplatí. Cena totiž vzrostla z původně odhadovaných 300 milionů až k miliardě korun.

Další rozsáhlou investici si vyžádá obnova areálu bývalých Libereckých výstavních trhů. Ten je podle náměstkyně primátora Šárky Prachařové z ANO černou kaňkou na jinak výstavní Masarykově třídě. „Stále to držíme jako myšlenku kultivace celého toho prostoru. Tady jsme dali Technikův palác z toho důvodu, že na něj můžeme dotačně dosáhnout, víme, že v rámci informačních center, tam bude možná dotace,“ doplnila.

Opravit by se měla i budova bývalé diskotéky Casino.

Koalice má v plánu také obnovení lanovky na Ještěd. Předtím musí ale vykoupit pozemky pod lanovkou a taky správní budovu od Českých drah. Záměr výkupu budou 24. listopadu 2022 schvalovat městští zastupitelé.

Vedení města plánuje i navýšení kapacity v Domově důchodců na Františkově. Měla by tam vzniknout přístavba s 80 lůžky.

Kromě investic, které se přesouvají z minulého volebního období, jsou v plánu i nové. Mezi ty, o kterých se vedení města v minulosti nezmiňovalo, patří například výstavba Centrálního skladu civilní ochrany obyvatelstva.

A je to například i rozvoj sportovního areálu Vesec. Kromě běžkařů a bruslařů by jej do budoucna mohli využívat i pejskaři, mohlo by tam být lanové centrum nebo autokempink.

Investice a rozpočet

Podle primátora Jaroslava Zámečníka ze SLK jsou jednotlivé body programu navržené tak, aby je rozpočet města zvládl. „Všechny body, které jsou zde uvedeny, se pokoušely zhruba promítnout i do rozpočtu města, těch 4 let; jestli to není příliš ambiciózní, jestli to je aspoň z finanční stránky, když se bude městu dařit a bude se rozpočet dobře vyvíjet, reálné,“ potvrdil primátor.

Podle něj se počítá s tím, že by na investice mohlo jít půl miliardy korun ročně, za celé volební období tedy 2 miliardy korun. Nejsou v tom ale započítané dotace, které by měly odliv peněz z městského rozpočtu snižovat.

Nové vedení liberecké radnice zároveň slibuje, že nebude zvyšovat daň z nemovitostí, a že každý rok splatí dluh města minimálně ve výši 100 milionů korun. Celé programové prohlášení městské koalice je zveřejněné na městských webových stránkách.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související