Věci, které jsou ještě použitelné, nemusí skončit jako odpad na skládce. V městech a obcích Libereckého kraje vznikají re-use centra

23. listopad 2022 12:35

Na skládkách nezřídka končí řada věcí, pro které by mnozí našli využití. Některá města nebo obce nabízí lidem možnost v areálech sběrných dvorů takové předměty uložit v chráněné hale, kde si je jiní mohou zase odnést. A šetří tím také rozpočty.

Čtěte také

Některá města a obce v Libereckém kraji budují nové sběrné nebo třídící dvory na odpad. Nutí je k tomu rostoucí náklady za ukládání na skládkách, které svoz v posledních letech zdražují. Areály v poslední době doplňují takzvaná re-use centra. Dobré zkušenosti se schraňováním znovupoužitelných věcí mají například v Dubé na Českolipsku.

„Je to taková hala, do které umisťujeme veškeré věci, které lidi přivezou a jsou ještě použitelné, nemusí skončit jako odpad na skládce. Zpravidla je to nádobí, krásné hrnečky, retro…,“ popisuje ekoložka města Dubá Zuzana Martínková. „Jsou tu ale i kočárky, postele, nábytek, dveře, hodně si tady lidé berou dveře,“ dodává.

Nový sběrný dvůr budují také v Kravařích na Českolipsku. Na projektu začali pracovat už před dvěma lety, ale kvůli následné nejisté situaci na stavebním trhu harmonogram oproti původnímu plánu zpomalil.

Aktuálně je dostavěná hala, která bude sloužit jako takzvané re-use centrum. „Bude sloužit k tomu, aby se předcházelo vzniku odpadů, to je ten princip,“ uvedl starosta Kravař Robert Lůžek.

O rozrůstající se re-use centra se zajímal redaktor Jiří Jelínek, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související