V Libereckém kraji od ledna 2023 zdraží jízdné. Kolik a kde si cestující připlatí

22. listopad 2022 12:58

Za zvýšením cen za jízdné ve veřejné dopravě jsou rostoucí náklady na energie a pohonné hmoty. O kolik jízdenky ve vlacích a autobusech zdraží, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

U meziměstských linek se jízdné zvýší o 10 až 12 procent. Například cesta z Hrádku nad Nisou do Liberce tak od ledna přijde namísto současných 45 korun na rovných 50.

Zvýšení se ale týká pouze jednorázových jízdenek při platbě v hotovosti. Nemělo by se promítnout do rozpočtu lidí, kteří cestují na meziměstských linkách pravidelně do školy nebo do práce a kupují si třeba měsíční jízdenku. Tam by měly zůstat současné ceny.

„Nechceme zdražovat jízdné pro pravidelné cestující, to znamená, že nezvyšujeme cenu časových jízdenek a to žádným způsobem. Upravuje se cena jednotlivého jízdného, a to jak pro platbu v hotovosti, tak pro platbu Opus kartou, a v budoucnosti, snad již brzy, například pro platbu bankovní kartou,“ potvrdil hejtman libereckého kraje Martin Půta z SLK.

Návrh radních ještě musí schválit krajští zastupitelé.

Hejtmanství stanovování nových cen jízdného zdůvodnilo tím, že podle propočtů zaplatí v roce 2023 za krajskou dopravu 160 milionů korun navíc. Stejnou částku musí doplatit také za rok 2022, poté, co dramaticky stouply ceny pohonných hmot, ale do cen jízdného se to ještě nepromítlo.

Znamená to, že kraj musí dát do veřejné dopravy v roce 2023 z rozpočtu o 320 milionů korun víc; a to by se mělo promítnout i do desetiprocentního zvýšení jízdného.

Samotná jízdenka tvoří jen pětinu skutečné ceny. To podle náměstka pro dopravu Jana Svitáka z SLK znamená, že pokud lidé zaplatí za jízdenku v autobuse 20 korun, kraj musí doplatit za tuto jedinou jízdu dalších 80 korun.

Městská hromadná doprava se v Liberci ani v Jablonci nad Nisou zatím zdražovat nebude. Radnice to zdůvodňují hlavně prioritou využívání veřejné dopravy, aby se centra měst neucpávala osobními auty.

V Jablonci nad Nisou zůstane podle mluvčí Jany Fričové zachováno i jízdné zdarma pro seniory, ale zdraží tam jediná linka, a sice z Jablonce nad Nisou do Hodkovic nad Mohelkou, přes Rychnov u Jablonce nad Nisou, kterou nově převezme kraj. Nemělo by se to ale dotknout lidí, kteří cestují na časové, třeba měsíční jízdenky.

O zdražení MHD se podle mluvčí českolipské radnice Kateřiny Brožové neuvažuje ani v České Lípě.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související