Perníková bába

V receptech našich babiček nás čeká perníková bába, a jak už víme, bába znamená buchta. Kromě toho Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou i do kredence.

Ingredience
  • 1 kg hladké mouky
  • 30 dkg medu
  • 25 dkg másla
  • 6 vajec
  • 8 dcl mléka
  • 15 dkg rozinek
  • 10 dkg mletých mandlí nebo ořechů
  • 4 dkg droždí
  • koření do perníku (po lžičce mleté skořice, hřebíčku a badyánu, špetka pepře)
  • tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme lžičku medu a lžičku mouky. Vzniklý kvásek necháme 10 minut odstát. Prosátou mouku smícháme s kořením, mletými mandlemi nebo ořechy a najemno nasekanými rozinkami. Přidáme med, vejce, rozpuštěné máslo a těsto zaděláme vzešlým kváskem. Necháme 20 minut kynout. Potom těsto nalijeme do pečlivě vymazané a vysypané formy a necháme ještě dalších 20 minut kynout. Bábu pečeme ve vyhřáté troubě. Formu zpočátku svrchu zakryjeme plechem, po 20 minutám dopékáme odkryté. Hotový moučník pocukrujeme nebo pomažeme marmeládou.