Perníková bába
V receptech našich babiček nás čeká perníková bába, a jak už víme, bába znamená buchta. Kromě toho Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou i do kredence.
- 1 kg hladké mouky
- 30 dkg medu
- 25 dkg másla
- 6 vajec
- 8 dcl mléka
- 15 dkg rozinek
- 10 dkg mletých mandlí nebo ořechů
- 4 dkg droždí
- koření do perníku (po lžičce mleté skořice, hřebíčku a badyánu, špetka pepře)
- tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme lžičku medu a lžičku mouky. Vzniklý kvásek necháme 10 minut odstát. Prosátou mouku smícháme s kořením, mletými mandlemi nebo ořechy a najemno nasekanými rozinkami. Přidáme med, vejce, rozpuštěné máslo a těsto zaděláme vzešlým kváskem. Necháme 20 minut kynout. Potom těsto nalijeme do pečlivě vymazané a vysypané formy a necháme ještě dalších 20 minut kynout. Bábu pečeme ve vyhřáté troubě. Formu zpočátku svrchu zakryjeme plechem, po 20 minutám dopékáme odkryté. Hotový moučník pocukrujeme nebo pomažeme marmeládou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.