Pečeně s kyselou smetanou

Vladimíra Jakouběová tentokrát připravila pečeni s kyselou smetanou. Sváteční pochoutku, která si zaslouží svátečně prostřený stůl. A tak se také dozvíme jak se v dobách před 100 a více lety stolovalo. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

„Nakrájej z pěkného zadního masa neb ze svíčkové úhledné řízky, dobře je naklepej, prostrkej slaninou a popraš solí a pepřem; na to dej na rendlík rozkrájenou slaninu a cibuli, polož na to řízky, přikrej pokličkou a nech dusit až se šťáva opět vysmahne; pak přilej trochu octa, trochu vody, přidej jeden neb dva bobkové listy a nech to dusit do úplného změknutí; potom řízky vyndej, šťávu zceď, smíchej s kyselou smetanou, dej řízky opět do rendlíku, nalej na omáčku, nech na chvilku povařit, dej na mísu, udělej kolem věnec z pečených aneb smažených brambor a nes na stůl."