Pečeně s kyselou smetanou
Vladimíra Jakouběová tentokrát připravila pečeni s kyselou smetanou. Sváteční pochoutku, která si zaslouží svátečně prostřený stůl. A tak se také dozvíme jak se v dobách před 100 a více lety stolovalo. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
„Nakrájej z pěkného zadního masa neb ze svíčkové úhledné řízky, dobře je naklepej, prostrkej slaninou a popraš solí a pepřem; na to dej na rendlík rozkrájenou slaninu a cibuli, polož na to řízky, přikrej pokličkou a nech dusit až se šťáva opět vysmahne; pak přilej trochu octa, trochu vody, přidej jeden neb dva bobkové listy a nech to dusit do úplného změknutí; potom řízky vyndej, šťávu zceď, smíchej s kyselou smetanou, dej řízky opět do rendlíku, nalej na omáčku, nech na chvilku povařit, dej na mísu, udělej kolem věnec z pečených aneb smažených brambor a nes na stůl."
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.