Pečené kuře se zeleninou a bejlím
Život našich předků byl mnohem víc spjatý s koloběhem přírody než ten náš. A platilo to i v časech před sto lety, kdy se vařilo z toho, co chalupa, dvorek a políčko daly. Připravujeme pečené kuře podle receptu ze sbírky Vladimíry Jakouběové.
Pečené kuře se zeleninou a bejlím
1 čerstvé kuře
5 dkg sušených předem namočených hub
3 žemle
2 lžíce másla
5 dkg vařeného uzeného masa
1 dcl mléka
1 vejce
kořenová zelenina
1 mladá cibulka
sůl
pepř
petrželka
tymián
rozmarýn
Kuře opatrně vykostíme, abychom neporušili kůži, osolíme, opepříme a naplníme nádivkou: Den staré žemle rozkrájíme na kostičky, pokrájené uzené maso a šalotku osmahneme na másle, podlijeme mlékem a společně s vejcem přidáme k žemlím. Ochutíme sekanými bylinkami. Naplněné kuře vložíme do pekáčku společně s kořenovou zeleninou nakrájenou na přiměřeně velké kusy a v předehřáté troubě pečeme. Během pečení kuře pravidelně přeléváme výpekem. Podáváme s bramborami.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.