Pečené kuře se zeleninou a bejlím

24. duben 2020

Život našich předků byl mnohem víc spjatý s koloběhem přírody než ten náš. A platilo to i v časech před sto lety, kdy se vařilo z toho, co chalupa, dvorek a políčko daly. Připravujeme pečené kuře podle receptu ze sbírky Vladimíry Jakouběové.

Pečené kuře se zeleninou a bejlím

1 čerstvé kuře
5 dkg sušených předem namočených hub
3 žemle
2 lžíce másla
5 dkg vařeného uzeného masa
1 dcl mléka
1 vejce
kořenová zelenina
1 mladá cibulka
sůl
pepř
petrželka
tymián
rozmarýn

Kuře opatrně vykostíme, abychom neporušili kůži, osolíme, opepříme a naplníme nádivkou: Den staré žemle rozkrájíme na kostičky, pokrájené uzené maso a šalotku osmahneme na másle, podlijeme mlékem a společně s vejcem přidáme k žemlím. Ochutíme sekanými bylinkami. Naplněné kuře vložíme do pekáčku společně s kořenovou zeleninou nakrájenou na přiměřeně velké kusy a v předehřáté troubě pečeme. Během pečení kuře pravidelně přeléváme výpekem. Podáváme s bramborami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.