Pečené kdoule s kaštanovou nádivkou

29. leden 2021

Hlavní surovinu tohoto receptu z kuchyní našich babiček nebude znát každý. Jde o kdoule, aromatické ovoce kdouloně obecné, které je zdravé, ale zasyrova se k jídlu nehodí. Tak si je s Vladimírou Jakouběovou připravíme pečené, s kaštanovou omáčkou.

Pečené kdoule s kaštanovou nádivkou

4 kdoule
4 oplatky
4 vlašské ořechy
8 uvařených kaštanů
2 čajové lžičky sladšího džemu nebo marmelády
4 špetky mleté skořice
4 plátky másla
4 polévkové lžíce vody

Delším špičatým nožem vykrojíme jádřinec tak, aby kdoule zůstala celá. Větší otvor, uzavřeme oplatkou nebo rozlámanou sušenkou. Pak se dutina vyplní dvěma vařenými kaštany, půl lžičkou džemu nebo marmelády, špetkou skořice, jádrem vlašského ořechu. Na náplň se položíme plátek másla. Kdoule naskládáme do pekáčku, podlijeme vodou a upečeme do měkka. Nejdřív pod pokličkou, pak odkryté, aby cukr trochu zkaramelizoval. Pečené kdoule vyjmeme z pekáčku, na talířku podlijeme vypečenou šťávou. Podáváme teplé.

Pozn.: Když nemáme kdoule, upravíme stejným způsobem velká nakyslá jablka. Je to také dobré, ale chuť je úplně jiná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.