Pečené bandory s česnečinou
V květnových receptech našich babiček se věnujeme především jarním bylinkám a tentokrát to bude česnáček, který zapečeme s bramborami. A také se mimo jiné dozvíme, kde česnáček nasbírat. Recepty našich babiček připravují Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1 kg brambor
- sůl
- pepř
- 5 dkg másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 l mléka
- 1/4 l smetany
- 1/4 kg tvarohu
- hrst nasekaného česnáčku
- máslo na vymazání formy
Brambory oloupeme, omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Poté je scedíme a necháme trochu vychladnout. Rozehřejeme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku. Smícháme mléko se smetanou a za stálého míchání přiléváme na jíšku. Svaříme do husté omáčky a rozpustíme v ní tvaroh. Osolíme a opepříme.
Vařené brambory pokrájíme a dáme do vymaštěné formy. Česnáček omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Polovinu vmícháme do omáčky. Brambory přelijeme omáčkou, posypeme zbytkem bylinek a zapečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.