Pardubice město perníku? První písemná zmínka o jeho prodeji pochází z Turnova

19. listopad 2023

Včelařství a perníkářství, dvě řemesla, která spolu úzce souvisela, jsou tématem nové výstavy v Kamenářském domě Muzea Českého ráje v Turnově. A výstava není jen o historii, ale i současnosti perníku, který je s městem spjatý po staletí.

„Když se dívám do pramenů, tak to sladké pečivo s přídavkem medu tady muselo být dávno, ale první písemná zmínka o tom, že se perník někde prodával, je skutečně z Turnova z roku 1344. V tom má toto město prvenství,“ přiblížila etnografka turnovského muzea Vladimíra Jakouběová.

Výstava je zaměřená na historii výroby perníku, od středověku, po její pozdější proměnu v lidové řemeslo. Návštěvníci uvidí nejen historický vývoj perníkářství, ale i práce současných výrobců perníku. Prohlédnout si můžou i vyřezávané dřevěné formy, které sloužily k výrobě tlačeného perníku, který se dělá z jiného těsta než ostatní perníky.

„Sympatické je na tom to, že se to řemeslo nějakým způsobem vyvíjelo, ale hlavně, že tradice nekončí. Tlačený perník si budou moct účastníci workshopů, které organizuje Maruška Pešková tady na Kamenářském domě, vyrobit. K tomu se hned tak nedostanou,“ nastínila Vladimíra Jakouběová.

Školy se mohou na vánoční dílny o medovém perníku hlásit 21. listopadu a do Vánoc se dostane i na dílny pro další zájemce o tradiční výrobu perníku. Výstava nazvaná Z mouky, medu a voňavého koření potrvá do 7. ledna 2024.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.