O zabezpečovacích systémech lanovky na Ještědu s kurátorem průmyslových sbírek Severočeského muzea Ivanem Rousem

27. říjen 2023

Na 31. října připadá výročí pádu lanovky na Ještědu, při kterém v roce 2021 zahynul strojvedoucí. Přesné příčiny tohoto neštěstí jsou stále předmětem šetření, jasný není zatím ani termín obnovení provozu. Jaké byly zabezpečovací systémy lanovky, která se poprvé spustila před 110 lety, je téma pro Ivana Rouse, kurátora průmyslových sbírek Severočeského muzea v Liberci.

Ivan Rous je mimo jiné i autorem speciálního čísla muzejního čtvrtletníku, které se aktuálně věnuje historii, současnosti i zabezpečovacím systémům lanovky na Ještěd.

Čtěte také

„Dívám se na to z pohledu dějin techniky. A tam platí jedna zásadní věc. Pokud nějaký projektant navrhne systém lanovky, tak je tam vždycky počítáno s automatickými bezpečnostními prvky. Pokud tady ten systém nezafungoval, tak se ptám, proč se tak stalo.

A to, že tam některé zabezpečovací prvky chyběly, znamená, že byly z nějakých důvodů odstraněny. Důvody mohou být různé,“ říká Ivan Rous.

V rozhovoru zazní i to, že vyšetřování tragické nehody se podle Policie České republiky po dvou letech chýlí k závěru a s výsledky by měla být veřejnost seznámena v druhé polovině listopadu 2023. Na výsledky šetření čeká podle tiskového odboru magistrátu také vedení města Liberce, které jedná s majitelem lanovky, tedy Českými drahami, o jejím možném prodeji.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.