VIDEO: České dráhy odstraňují zřícenou kabinu ještědské lanovky. S vyprošťováním pomáhá speciální tank

2. listopad 2021 12:31

Z Ještědu v Liberci začali drážní hasiči odstraňovat vrak spadlé kabiny lanovky. Je na okraji nejprudší části svahu, několik desítek metrů pod podpěrou lanovky.

Policie a drážní inspekce pokračuje ve vyšetřování pádu lanovky na Ještěd. Jedna z kabin spadla v neděli 31. října z třicetimetrové výšky potom, co se utrhlo tažné lano. Nehodu nepřežil průvodčí, v kabině byl v té době sám. Škodu České dráhy zatím vyčíslily na 10 miliónů korun. Policie událost šetří pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Na ještědském svahu byla redaktorka Eva Malá, poslechněte si záznam živého vstupu.

„V pondělí (1. listopadu) večer byl dán souhlas s odklízením spadlé kabiny. Předpokládáme odklízení za aktivní účasti Hasičského záchranného sboru Správy železnic. Předpokládá se vytažení kabiny nahoru na cestu za pomoci těžké vyprošťování techniky HZS SZ, naložení na valník," uvedl pro Českou tiskovou kancelář mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Lanovka bude podle něj poté přepravena do areálu Českých drah v Liberci.

Čtěte také

Policie událost vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti se sazbou od dvou do osmi let, tragickým pádem se zabývají i inspektoři Drážní inspekce. „Šetření na místě skončilo a už tam nepotřebujeme být," řekl ČTK generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Už v pondělí uvedl, že vyšetřování potrvá přes půl roku.

České dráhy chtějí provoz na lanovce obnovit až poté, co budou znát přesnou příčinu nehody. Podle Šťáhlavského první zjištění z místa tragické nehody nasvědčují tomu, že pravděpodobnou bezprostřední příčinou nehody bylo prasknutí tažného lana. Kučera už ale v pondělí uvedl, že jen prasknutí tažného lana by nemělo způsobit pád kabiny lanové dráhy. „Jsou tam mechanismy, které mají nějakým způsobem fungovat, a my musíme zkoumat, proč se ta kabina zřítila," dodal.

Visutá lanovka na Ještěd má dvě kabiny, z nichž každá pojme 35 cestujících. Obě kabiny lanovky se na trasu vydávají souběžně proti sobě. Jedna vyjíždí z horní a druhá ze spodní stanice a míjí se u podpěry, která je zhruba v polovině trati. V kabině směřující dolů byl průvodčí, který zahynul. V opačném směru cestovalo 14 lidí včetně druhého průvodčího, nikomu z nich se nic nestalo.

Kabina zůstala viset na nosném laně, protože se průvodčímu podařilo aktivovat záchrannou brzdu a zastavit tak kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí. Je v majetku Českých drah. Na možnost pádu lanovky se složky integrovaného záchranného systému pravidelně připravují, cvičení se konají každoročně. V bezmála 90leté historii lanovky nebyl takový zásah nutný.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: ČTK

Související