Město Liberec řeší, jak co nejrychleji zahájit přípravy na stavbu nové lanovky na vrchol Ještědu

9. únor 2023 13:27

Liberecká radnice pokročila v přípravách obnovy lanovky na Ještěd. Do konce listopadu 2023 by měla mít studii možného rozvoje Ještědu, tedy rozšíření lyžařského areálu a stavby nové lanové dráhy, která je mimo provoz po tragické nehodě v říjnu 2021. Blíží se také jednání s Českými drahami v souvislosti s odkupem potřebných pozemků pod lanovkou.

Čtěte také

Vedení města Liberce vybralo firmu, která má za úkol vytvořit do konce listopadu 2023 dokumentaci vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území, takzvanou SEA. Podle náměstka primátora Adama Lenerta z hnutí ANO jde o brněnskou společnost Jacobs Clean Energy, která není propojená se společností TMR, která lyžařský areál na Ještědu provozuje, ani s místními občanskými iniciativami.

Společnost TMR, která lyžařský areál provozuje, plánuje vybudování dvou širokých sjezdovek pro rodiny s dětmi mimo stávající výseč lesa. Podle zástupců firmy jsou další sjezdovky na Ještědu potřeba. Kvůli tomu se bude muset pokácet zhruba 50 hektarů lesa.

Opozice s rozšířením areálu nesouhlasí. I přesto zastupitelé v roce 2022 schválili podnět k potřebné změně územního plánu. Proti výstavbě se postavily také dva spolky, Rodiče za klima a Jizersko-Ještědský spolek. Lyžaři mají aktuálně v areálu k dispozici jednu novou sjezdovku s názvem Nová Skalka, která je 1,5 kilometru dlouhá.

Náměstek primátora Petr Židek z ODS uvedl, že také pokračují jednání s Českými drahami. Třetí únorový týden se má sejít se zástupci dopravního podniku, se kterými bude jednat o výběru společného znalce. Jeho úkolem bude stanovení ceny pozemků pod lanovkou a staveb, které s ní souvisejí.

Dopravce do modernizace lanovky nechce investovat, proto jedná s městem Liberec o jejím převedení na statutární město. Radnice by pak chtěla najít investora, který by novou lanovku postavil. Jedná se i o jejím prodloužení o 650 metrů, ke konečné tramvaje v Horním Hanychově.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související