Králík na černo

V dobách našich babiček se na Boží hod nevařilo, ani nic jiného nedělalo. Vše muselo být připraveno předem, jak připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 králičí předek
  • 3 cibule
  • 10 dkg másla
  • 5 dkg slaniny
  • 5dl vývaru
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 5 dkg rybízové marmelády
  • tymián
  • nové koření
  • bobkový list
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička octa

Omyté a osušené porce z králičího předku osolíme. Na rozškvařené slanině osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme koření, předek z králíka, zalijeme vývarem a dusíme. Z másla, ve kterém jsme nechali rozpustit cukr, a hladké mouky uděláme jíšku. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme připravenou jíškou, přidáme marmeládu, okyselíme octem a dobře provaříme. Podáváme s knedlíkem.