Recept na slíváky - recept rodinný z Prosíčky u Suchých skal

Tentokrát budeme vařit podle prababičky Vladimíry Jakouběové, od které pochází recept na slíváky.

Ingredience
  • 1 kg švestek
  • ¼ kg hladké mouky
  • ¼ kg polohrubé mouky
  • 2 dcl mléka
  • 8 dkg cukru
  • 1 vejce a 1 žloutek na pomazání
  • špetka soli
  • 4 dkg kvasnic
  • 2 lžíce sádla
  • 8 dkg másla
  • cukr
  • tlučená skořice

Nejprve si v hrnku připravíme kvásek. Kvasnice rozdrolíme do 1 dcl vlažného mléka a přikrmíme je troškou cukru a mouky. Než se kvásek rozjede, smícháme oba druhy mouky, cukr a sůl v míse. Máslo rozpustíme v rendlíčku a smícháme se zbylým mlékem. Pak ho se sádlem a vejcem přimícháme k mouce. Přidáme vzešlý kvásek a poctivě zaděláváme, až se těsto odlepuje od vařečky. Mísu poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně ½ hodiny kynout.

Pěkně si pomoučíme vál a vykynuté těsto na něj vyklopíme. Nožem odkrajujeme stejně velké kousky těsta a tvoříme z něj tenčí placky, velké asi 10 cm. Na ně klademe omyté a vypeckované půlky švestek. Dvě dospodu, jednu obrácenou navrch. Posypeme skořicí a cukrem podle chuti. Pak okraje placky přetáhněme k sobě a přimáčkneme, až se hezky slepí. Vytvoříme bochánek a položíme ho na vymazaný plech s spojem dolů. Nakonec potřeme každý koláček rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi ½ hodiny. Zlatohnědé slíváky podáváme nejlépe teplé.