Recept na slíváky - recept rodinný z Prosíčky u Suchých skal
Tentokrát budeme vařit podle prababičky Vladimíry Jakouběové, od které pochází recept na slíváky.
- 1 kg švestek
- ¼ kg hladké mouky
- ¼ kg polohrubé mouky
- 2 dcl mléka
- 8 dkg cukru
- 1 vejce a 1 žloutek na pomazání
- špetka soli
- 4 dkg kvasnic
- 2 lžíce sádla
- 8 dkg másla
- cukr
- tlučená skořice
Nejprve si v hrnku připravíme kvásek. Kvasnice rozdrolíme do 1 dcl vlažného mléka a přikrmíme je troškou cukru a mouky. Než se kvásek rozjede, smícháme oba druhy mouky, cukr a sůl v míse. Máslo rozpustíme v rendlíčku a smícháme se zbylým mlékem. Pak ho se sádlem a vejcem přimícháme k mouce. Přidáme vzešlý kvásek a poctivě zaděláváme, až se těsto odlepuje od vařečky. Mísu poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně ½ hodiny kynout.
Pěkně si pomoučíme vál a vykynuté těsto na něj vyklopíme. Nožem odkrajujeme stejně velké kousky těsta a tvoříme z něj tenčí placky, velké asi 10 cm. Na ně klademe omyté a vypeckované půlky švestek. Dvě dospodu, jednu obrácenou navrch. Posypeme skořicí a cukrem podle chuti. Pak okraje placky přetáhněme k sobě a přimáčkneme, až se hezky slepí. Vytvoříme bochánek a položíme ho na vymazaný plech s spojem dolů. Nakonec potřeme každý koláček rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi ½ hodiny. Zlatohnědé slíváky podáváme nejlépe teplé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.