Smetanová polévka s kabačkou a bramborami
Naše babičky uměly tykve zpracovat s takovou vynalézavostí, že bychom se od nich mnohdy mohli učit. Ať už šlo o patisony, dýně nebo kabačky.
Ingredience
- 1 l vody
- 40 dkg kabačky
- sůl a pepř
- 3 lžíce mouky
- 4 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- ¼ kg brambor
- 2,5 dl smetany
- ocet
Na másle zpěníme cibulku, přidáme mouku, zamícháme, a hlavně jí nenecháme zhnědnout. Přidáme vodu, nahrubo nastrouhanou, nebo na kostičky nakrájené oloupané kabačky, nastrouhanou mrkev, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Zatím si zvlášť uvaříme ve vodě, kterou osolíme a přidáme kmín na kousky nakrájené brambory. Jakmile kabačka změkne, odstavíme z plotny. Přimícháme smetanu a přidáme slité brambory a podle chuti přidáme ocet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.