Smetanová polévka s kabačkou a bramborami

Naše babičky uměly tykve zpracovat s takovou vynalézavostí, že bychom se od nich mnohdy mohli učit. Ať už šlo o patisony, dýně nebo kabačky.

Ingredience
  • 1 l vody
  • 40 dkg kabačky
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce mouky
  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • ¼ kg brambor
  • 2,5 dl smetany
  • ocet

Na másle zpěníme cibulku, přidáme mouku, zamícháme, a hlavně jí nenecháme zhnědnout. Přidáme vodu, nahrubo nastrouhanou, nebo na kostičky nakrájené oloupané kabačky, nastrouhanou mrkev, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Zatím si zvlášť uvaříme ve vodě, kterou osolíme a přidáme kmín na kousky nakrájené brambory. Jakmile kabačka změkne, odstavíme z plotny. Přimícháme smetanu a přidáme slité brambory a podle chuti přidáme ocet.